În Vama Borş au continuat să sosească, ieri, cetăţeni români din zone roşii afectate de coronavirus, adică Italia, nordul Franţei şi Madrid, toţi fiind preluaţi şi duşi în carantină. Numărul lor a scăzut însă faţă de zilele precedente. Cinci corturi sunt amenajate la intrarea în ţară, cetăţenii fiind triaţi, li se ia temperatura, după care completează o declaraţie pe proprie răspundere unde specifică zona din care vin.

Spre deosebire de zilele precedente, ieri, numărul celor care au tranzitat punctele de trecere a frontierei a scăzut. În Borş, înainte de prânz, mai multe autoturisme erau trase pe dreapta, aşteptând să se formeze un convoi. Medici, poliţişti şi jandarmi îi verifică pe cei care intră în ţară, cinci corturi de triaj fiind amplasate în acest sens în vamă. Cetăţenii români cu domiciliul în Bihor sunt duşi în carantină pe teritoriul judeţului, în timp ce românii din alte judeţe care intră în ţară sunt traşi pe dreapta, aşteptând să se formeze un convoi de mai multe autoturisme, iar apoi sunt escortaţi de poliţie şi jandarmi până în judeţele de provenienţă, unde intră în carantină. Numărul celor care au intrat în ţară este însă mai mic decât la începutul săptămânii. De miercuri dimineaţă, ora 8.00, până joi dimineaţă, ora 8.00, prin PTF Borş au intrat în ţară 5.300 de persoane, mai puţine decât în aceeaşi perioadă din 2019, când s-au înregistrat 6.500. Potrivit unei informări a Poliţiei de Frontieră de ieri, în 24 de ore, prin punctele de trecere a frontierei au trecut peste 105.200 persoane, cetățeni români și străini, dintre care aproximativ 53.200 pe sensul de intrare şi 52.000 pe cel de ieşire din ţară şi peste 39.800 mijloace de transport, dintre care aproximativ 20.700 pe sensul de intrare și 19.100 pe sensul de ieșire din țară. Comparativ cu aceeaşi zi din anul 2019, se constată o scădere de aproximativ 23%, anul trecut traficul fiind de 138.900 persoane. Autorităţile se aşteaptă ca numărul celor care intră în ţară din zonele afectate de coronavirus să scadă şi mai mult după ce Ungaria, ţară în care au fost confirmate 15 cazuri de coronavirus, a decretat stare de urgenţă. Una dintre principalele măsuri anunţate a fost interzicerea sosirilor din Italia, China, Coreea de Sud şi Iran. Conform directivei guvernului de la Budapesta, străinii care provin din Italia, China, Coreea de Sud şi Iran nu vor avea voie să intre pe teritoriul Ungariei. În consecinţă, Ungaria a interzis sosirea trenurilor, a autobuzelor şi a zborurilor din aceste patru ţări. Măsura nu se aplică şi cetăţenilor maghiari, care se pot întoarce acasă, dar vor fi plasaţi în carantină. De asemenea, Ungaria a anunțat că va reintroduce controalele la graniţele cu ţările din Schengen, adică Austria şi Slovenia.

Ieri, 12 martie, la ora 15.00, în județul Bihor se aflau în carantină 42 de persoane, 14 erau internate în spital (la secții de boli infecțioase) și 275 (156 titulari ai chestionarelor și 119 aparținători ai acestora) erau auto-izolate la domiciliu. Nicio persoană nu fusese diagnosticată cu Covid-19.

La nivel național, 48 de cazuri erau confirmate, 1.556 de persoane erau în carantină și 13.646 auto-izolate la domiciliu.