Organizaţia naţională a transportatorilor acuză Guvernul că se comportă cu ostilitate faţă de această ramură vitală a economiei naţionale, prin impunerea carantinării obligatorii a şoferilor profesionişti.

 

Uniunea Națională a Transportatorilor Rutieri din România (UNTRR), cea mai mare organizație profesională din domeniu, acuză într-un comunicat Departamentul pentru Situații de Urgență (DSU) și Comitetul Național pentru Situații de Urgență (CNSU) că „distrug și discriminează transporturile rutiere din România” prin faptul că au impus carantina pentru șoferii profesioniști.

UNTRR susține faptul că Hotărârea CNSU nr.111/06.12.2021 și Hotărârea CNSU nr. 113/10.12.2021 duc la carantinarea șoferilor profesioniști care sosesc în țară dacă nu prezintă dovada vaccinării, trecerii prin boală și rezultatul negativ al unui test RT-PCR.

„DSU se comportă cu industria de transport rutier cu ostilitate, singura industrie care plătește pentru incapacitatea autorităților de a gestiona valul 4 și de a-și asuma numărul mare de infectări zilnice, numărul mare al persoanelor decedate și numărul mare de persoane infectate cu Covid-19 care se află internate la ATI”, se arată în comunicatul oficial.

UNTRR solicită autorităților române reintroducerea excepțiilor de la măsura carantinei sau prezentării rezultatului negativ al unui test RT-PCR pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 sau prezentării dovezii confirmării vindecării după infecția cu Sars-Cov-2 pentru:

* conducătorii autovehiculelor de transport marfă cu capacitatea maximă autorizată mai mare de 2,4 tone, precum și conducătorii autovehiculelor pentru transport persoane care au mai mult de 9 locuri pe scaune, inclusiv locul conducătorului.

* conducătorii auto, care se deplasează în interesul desfășurării profesiei din statul de rezidență al acestora într-un alt stat membru al Uniunii Europene sau dintr-un alt stat al Uniunii Europene în statul de rezidență, indiferent dacă deplasarea se face prin mijloace individuale sau în cont propriu.