Tribunalul Bihor a declarat greva iniţiată de Sindicatul Mina Băiţa, sindicat afiliat la Federaţia Sindicatelor din România, membră a Blocul Naţional Sindical (BNS), ca fiind legală. Anunţul a fost făcut ieri, 27 septembrie, de BNS.

„Ca urmare a protestului organizat de mineri, angajatorul Vast Băiţa Plai SA a solicitat instanţei să declare oprirea lucrului ca fiind nelegală, chemând în instanţă sindicatul şi pe preşedintele acestuia în nume propriu - acestea reprezentând una din multele presiuni pe care angajatorul le realizează constant asupra sindicatului şi reprezentanţilor acestuia. Cu toate acestea, Tribunalul Bihor a ţinut cont de apărările formulate de sindicat şi s-a pronunţat prin respingerea „ca neîntemeiată cererea de chemare în judecată formulată de reclamanta Vast Băiţa Plai SA în contradictoriu cu pârâtul Sindicatul Mina Băiţa, în calitate de reprezentant al angajaţilor de la punctul de lucru Băiţa Plai, având ca obiect acţiune în constatarea nelegalităţii grevei. Respinge ca neîntemeiat capătul de cerere accesoriu având ca obiect acordarea cheltuielilor de judecată”, se arată în comunicatul transmis de BNS.

Organizaţia sindicală atrage atenţia că în continuare pot apărea presiuni asupra sindicatului şi asupra salariaţilor, având în vedere că angajatorul încă înregistrează debite la plata drepturilor salariale, iar dialogul între conducerea societăţii şi salariaţi este inexistent.

„Salariaţii nu ştiu când le vor fi achitate drepturile salariale restante şi care va fi viitorul minei. Facem un apel în acest sens la instituţiile statului să verifice asocierea dintre statul român şi Vast Băiţa Plai SA având în vedere comportamentul îndoielnic la adresa salariaţilor implicit la adresa statului român. Avem încredere şi le mulţumim pe această cale autorităţilor publice pentru conduita de care dau dovadă în vederea soluţionării tensiunilor sociale de la Mina Băiţa. Totodată, ne exprimăm deplina disponibilitate la dialog faţă de angajator în vederea identificării unor soluţii corecte, legale şi echilibrate”, se mai menţionează în comunicatul BNS.