Colegiul de conducere al Tribunalului Bihor a decis în şedinţa din 12 martie, în vederea prevenirii şi răspândirii infecţiilor respiratorii cauzate de COVID-19 şi de orice fel de viruşi, ca din 16 martie până pe 30 aprilie inclusiv, cu posibilitatea reevaluării ulterioare, să judece doar cauzele urgente aflate pe rol, precizate pe fiecare materie.

Astfel, Secția I civilă va judeca doar cauzele având ca obiect ordin de protecţie, plasament de urgenţă, ordonanţă preşedinţială, grevă, suspendare executare hotărâre, precum şi toate cauzele care se soluţionează în camera de consiliu fără citarea părţilor.

Secția a II-a civilă – cauzele având ca obiect ordonanță președințială, suspendare executare silită/suspendare executare hotărâre, precum şi toate cauzele care se soluţionează în camera de consiliu fără citarea părţilor.

Secția a III-a Contencios administrativ și fiscal – cauzele având ca obiect achiziții publice-atribuire contract, suspendare executare act administrativ/suspendare executare hotărâre, ordonanță președințială, precum şi toate cauzele care se soluţionează în camera de consiliu fără citarea părţilor.

Secția Penală – cauze privind măsurile preventive, cauze care se judecă fără citarea părţilor (abţineri, recuzări, încheieri de cameră preliminară fără cereri şi excepţii), cauze de competenţa judecătorului de drepturi şi libertăţi, cauze având ca obiect audierea anticipată, cauze privind măsurile asiguratorii în care părţile consimt judecata în lipsă, confirmare redeschidere urmărire penală, cauze cu arestaţi în penitenciar (arestaţi preventiv sau în executarea unei pedepse privative de libertate), inclusiv căile de atac şi extraordinare de atac, se vor judeca prin videoconferinţă, cauzele privind protecţia martorilor şi a persoanelor vătămate (persoane vulnerabile), aplicarea provizorie a măsurilor de siguranţă cu caracter medical (inclusiv căi de atac), cauze vechi (2013, 2014, 2015), cauze aflate în rejudecare, precum şi cele în care se va împlini termenul de prescripţie cel mult în 2021, cauze având ca obiect L.302/2004, activitatea Biroului de executări penale, precum şi toate cauzele care se soluţionează în camera de consiliu fără citarea părţilor. Cauzele care se judecă de urgență vor fi afișate săptămânal pe pagina de internet a instanței și la intrarea în sediul Tribunalului Bihor.

În cauzele urgente aflate pe rolul Tribunalului Bihor în perioada 16 martie – 30 aprilie 2020, inclusiv, cu posibilitatea reevaluării ulterioare şi care se vor judeca în această perioadă conform hotărârii, se vor fixa ore pentru fiecare cauză în parte. La fixarea orelor se va ține seama de necesitatea alocării unui interval de timp suficient pentru aerisirea și igienizarea sălilor de judecată.

În toate celelalte cauze care au termen fixat sau care se află în procedura prealabilă judecării cauzei în această perioadă, respectiv în perioada 16 martie - 30 aprilie inclusiv, cu respectarea termenului rezonabil de soluţionare a cauzelor şi în funcţie de încărcătura completului, cu posibilitatea reevaluării ulterioare se va fixa primul termen de judecată începând cu luna mai 2020 sau, după caz, se va proceda la preschimbarea termenelor de judecată acordate începând cu 16.03.2020 până la 30.04.2020 inclusiv, pentru o dată ulterioară, cu înştiinţarea în timp util a părţilor şi participanţilor. Dispoziţiile nu sunt aplicabile în cauzele urgente menţionate.

În dosarele care vor fi judecate în perioada 12.03-30.04, se va proceda, în măsura în care este posibil, la audierea în sistem de videoconferinţă şi, în vederea protejării sănătăţii publice, se va evalua posibilitatea declarării şedinţei nepublice. Accesul justiţiabililor în incinta instanţei va fi permis doar la ora fixată pentru judecarea cauzei în care participă, fiind stabilite cauze pe ore, cu anunţarea părţilor telefonic sau prin alte mijloace de comunicare.

Procedura de verificare și regularizare a cererii de chemare în judecată precum și a căilor de atac se va desfășura în mod constant și normal în condițiile legii, urmând ca stabilirea primului termen de judecată să se facă după data de 1 mai, în funcție de încărcătura fiecărui complet şi cu respectarea termenului rezonabil de soluţionare a cauzelor, cu excepţia cauzelor urgente menţionate.

„Toate celelalte măsuri aduse la cunoştinţa publicǎ prin comunicatul de presǎ anterior se mențin pentru perioada 12.03.2020 - 30.04.2020 inclusiv, cu posibilitatea reevaluării ulterioare”, se afirmă într-un comunicat al Tribunalului Bihor semnat de judecătoarea Veronica Ioniță.