Una dintre cele mai importante noutăţi pe care Oradea Summer Festival le-a propus în acest an cinefililor a fost proiecţia filmelor de autor, pelicule la limita dintre documentar şi ficţiune, la care publicul larg nu are acces pentru că nu sunt prezentate în cinematografe. Trei din cele patru astfel de filme, oferite în cadrul secţiunii ArtHouse, pot fi vizionate în weekend.

 

Secţiunea Art House din cadrul Oradea Summer Festival a fost posibilă graţie implicării de care a dat dovadă tânăra regizoare de film Cristina Haneş. Filmele sunt la limita dintre documentar şi ficţiune, pentru că se lucrează cu non-actori, poveştile şi situaţiile sunt reale, fiind însă necesară intervenţia regizorală pentru a ieşi din zona documentarului clasic, bazat pe interviuri. Filmele prezentate în cadrul serilor ArtHouse au avut parte de un parcurs festivalier în cadrul celor mai prestigioase festivaluri de film din lume și sunt proiectate în premieră în Oradea. Cele patru filme sunt de origine europeană (Olanda, România și Slovacia) și eurasiatică (Georgia). Acestea sunt: „Doar o răsuflare”, România, 2016, film care a putut fi vizionat în 4 august, şi „The machine which makes everything disappear”, Georgia, 2012; „Pictures of the Old World”, Cehoslovacia 1972 şi „Legile lui Matthew”, 2016.

Astfel, în data de 25 august, în Parcul Cetăţii, între orele 21.00- 22.30, va rula The machine which makes everything disappear, în data de 26 august, acelaşi interval orar, va rula Pictures of the Old World, iar în 27 august, tot de la 21.00, poate fi vizionat filmul „Legile lui Matthew”.

Tot la final de festival, orădenii au parte şi de o surpriză muzicală. Astfel, spre bucuria orădenilor, Chişinău Youth Orchestra va susţine un concert în aer liber. Acesta va avea loc în 25 august, de la ora 19.30, în Cetate. Orchestra Naţională de Tineret a Republicii Moldova a concertat pentru prima dată în Oradea în anul 2015, când sute de orădeni au umplut curtea Cetăţii, bucurându-se de spectacolul oferit.

Atât la concert, cât şi la proiecţia filmelor de autor intrarea va fi liberă.