Tisele din faţa Teatrului de Stat Oradea au fost toaletate, joi dimineaţa, măsură luată înaintea relocării lor în Parcul 1 Decembrie. Mutarea arborilor va avea loc în cursul acestei luni, după ce, în cursul lunii martie, Agenţia pentru Protecţia Mediului Bihor a avizat proiectul privind reabilitarea Pieţei Ferdinand.

Muncitorii angajaţi de Primăria Oradea pentru toaletarea arborilor din faţa Teatrului de Stat şi-au început misiunea în jurul orei 11.00, sub coordonarea ing. Gheorghe Sarca, de la Facultatea de Protecţia Mediului. Iniţial, muncitorii au toaletat cele trei tise situate în faţa Teatrului, după care au trecut şi la tisele mai tinere din jurul statuii Reginei Maria. „Toaletarea este necesară înaintea relocării pentru ca arborii să se prindă şi să crească acolo unde vor fi mutaţi. Sunt tăiate doar crengile uscate”, a declarat dr. ing. Gheorghe Sarca. Măsura toaletării vine după ce, la finalul lunii martie, Agenţia pentru Protecţia Mediului Bihor a dat avizul privind reabilitarea Pieţei Ferdinand şi implicit pentru mutarea celor 14 arbori de tisa în Parcul 1 Decembrie. „APM Bihor a dat avizul de mutare în cursul lunii martie, iar ieri (miercuri, 11 aprilie-n.r.), Comisia consultativă de mediu a aprobat toaletarea arborilor. După acest pas, urmează mutarea tuturor celor 14 tise în Parcul 1 Decembrie, operaţiune ce va avea loc după data de 19 aprilie, dată până la care avizul trebuie să rămână afişat la sediul APM Bihor. Toată procedura de toaletare, mutare şi plantare în Parcul 1 Decembrie este supervizată de prof. Gheorghe Sarca, de la Facultatea de Protecţia Mediului şi membru în Comisia consultativă de mediu. Urmăm procedura întocmai pentru că interesul nostru este să prindă, nu să le omorâm”, ne-a declarat Anca Sas, purtător de cuvânt al Primăriei Oradea.

Ecologiştii au taxat deja modul în care a fost făcută toaletarea, aceştia subliniind că nu au fost tăiate doar crengi uscate, ci şi verzi, acest lucru putând fi lesne observat. „Masacrul tiselor din Piaţa Ferdinand a început! După cum sunt „toaletate”, în vederea mutării, nu apucă primăvara viitoare”, a scris Florin Budea pe pagina sa de Facebook, adăugând că maşinile erau pline de crengi verzi, deci specialiştii se contraziceau singuri…