Oradea va găzdui, în perioada 21- 24 iunie 2018, cea de-a XVIII-a ediție a Concursului național de ecologie, ecoturism și protecția mediului ,,Floare de Lotus”. Activitățile din cadrul evenimentului se vor desfășura la Palatul Copiilor și Elevilor din Oradea și la Liceul Teoretic ,,Aurel Lazăr” din Oradea.

 

Consiliul Județean Bihor, prin Centrul Național de Informare și Promovare Turistică Bihor și Agenția de Management al Destinației Bihor, va participa, în calitate de partener, alături de Palatul Copiilor și Elevilor din Oradea, la cea de-a XVIII-a ediție a Concursului național de ecologie, ecoturism și protecția mediului ,,Floare de Lotus”, care are loc la Oradea, în perioada 21-24 iunie 2018.

Evenimentul constituie cea de-a III-a etapă din cadrul Concursului național interdisciplinar ,,De la munte, prin deal, pe Dunăre, la mare, spre Soare răsare!”, proiect organizat de Palatul Național al Copiilor București, Palatul Copiilor Brăila, Palatul Copiilor Sf. Gheorghe/Clubul Copiilor Intorsura Buzăului, Clubul Copiilor Aiud și Palatul Copiilor și Elevilor din Oradea.

Astăzi, 22 iunie, după festivitatea de deschidere, elevii, împreună cu profesorii însoțitori, vor participa la ,,Atelierul fanteziei: natură și artă”, în cadrul căruia vor învăța cum să metamorfozeze deșeuri și să realizeze diverse lucruri utile.

„Prin participarea la acest atelier, elevii sunt stimulați să fie creativi, originali, îndemânatici. De asemenea, se urmărește conştientizarea în rândul elevilor a importanţei protejării şi conservării mediului înconjurător, dezvoltarea curiozității de a cerceta tainele naturii, cunoașterea unor exemple de bună practică privind valorificarea durabilă a patrimoniului turistic natural”, anunță Bántó Norbert, directorul AMD Bihor. Potrivit acestuia, la finalul atelierului de creație se va realiza o expoziție cu lucrările realizate de elevi.                                                                                           

În cea de-a doua parte a zilei se va vizita Cetatea Oradea și vor fi organizate probe teoretice și practice având ca temă protecția mediului (coordonator Eleonora Mircescu, Ecotop Oradea).

Sâmbătă, 23 iunie, participanții, elevi și profesori, vor descoperi câteva dintre atracțiile turistice din județul Bihor, în cadrul excursiei organizate în situl Natura 2000 ROSCI0062 Defileul Crișului Repede - Pădurea Craiului. Principalele puncte de atracție turistică incluse în acest traseu sunt: Peștera Meziad, poteca tematică: Descoperă Pădurea Craiului (situat lângă Peștera cu cristale de la mina Farcu), expoziția de ouă încondeiate de la Drăgoteni. Organizarea, coordonarea și ghidajul vor fi asigurate de Mihaela Ungureanu - analist în turism, AMD Bihor. 

„La concurs participă aproximativ 85 de elevi și profesori veniți din 16 județe ale țării, printre care: Arad, Alba, Botoșani, Brăila, Covasna, Constanța, Iași, Satu-Mare, Sibiu, Suceava, Vâlcea, municipiul București etc.”, a menționat șeful AMD Bihor.          

Organizatorii evenimentului sunt: Palatul Copiilor și Elevilor din Oradea, Agenția de Management al Destinației Bihor, Centrul Național de Informare și Promovare Turistică Bihor, Muzeul Țării Crișurilor, Agenția de Protecția Mediului Bihor, Universitatea din Oradea, Fundația Ecotop Oradea, Asociația ,,Orizont Verde” și Școala Gimnazială nr. 1 din Remetea.