Lee Madan, un jurnalist al BBC din Bristol, lucrează în aceste zile la un scurt documentar despre modul în care afectează Brexitul muncitorii români care lucrează în Anglia. Reporterul a vorbit ieri cu presa locală, încercând să afle mai multe despre cum văd românii separarea Marii Britanii de Europa.

Madan a decis să ia pulsul muncitorilor români din localitățile lor de baștină, așa că în zilele următoare se va îndrepta spre casele a patru familii înpreună cu care se va întoarce în Anglia, cu autocarul. 

„Oficialii cred că migrația în Anglia a scăzut din cauza Brexitului și vrem să vedem dacă așa e. Noi avem nevoie de muncitori și vrem să vedem cum îi afectează toată această poveste. O parte a materialului va fi despre familii și viața lor de aici și o parte despre ce se întâmplă acolo unde ei muncesc, la Londra și Lampeter. Aici ne vom întâlni pentru prima dată. Nu îi cunosc. Așa cum am spus, Anglia are nevoie de migranți și toată campania aceea dusă împotriva lor a fost doar o scuză pentru Brexit. Anglia are experiență istorică în problema migrației și ne dorim cât mai mulți migranți”, a spus jurnalistul, care, în ceea ce privește Brexitul, a subliniat că a votat „Da”.

„Nu cred că acele campanii despre care se vorbește au avut o influență atât de mare, uitați-vă cât de puțini englezi au conturi pe facebook, majoritatea preferă Instagramul, cred că oamenii au vrut pur și simplu ca Anglia să depindă doar de ea și nu de ce vrea Germania. Nu cred că se va organiza un al doilea referendum pentru că vor fi foarte multe proteste. Nu poți cere referendum până îți iese așa cum vrei”, a susținut Lee Madan, care mai spus și că Anglia a greșit prin activarea articolului 50 în loc să plece pur și simplu din UE: „Am decis să plecăm, dar după regulile celor cu care am hotărât că nu mai vrem să fim împreună. Iar rezultatul va fi un semi-brexit. Nici în UE, nici total independenți”.

Documentarul la care lucrează englezul va dura în jur de 6 minute, va fi difuzat în 2-3 săptămâni, pe postul BBC One, la emisiunea West Point.