Consilieri locali și cei județeni au votat încheierea unui parteneriat între Municipiul Oradea, județul Bihor și Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Oradea, pentru găsirea unui nou sediu al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Oradea și al unităților de parchet subordonate.

Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Oradea își desfășoară activitatea într-un imobil situat pe strada Aurel Lazăr nr. 12, într-un spațiu care nu mai corespunde noilor cerințe. Astfel, în urma mai multor întâlniri de lucru ce au avut loc între reprezentanții autorităților publice locale și cei ai Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Oradea, s-a identificat ca posibil spațiu terenul de pe strada Vlădeasa, la intersecția cu Traian Blajovici. Terenul în suprafață de 5.000 de metri pătrați va fi pus la dispoziție de către Consiliul Județean Bihor.

Potrivit parteneriatului, Primăria Oradea va realiza studiul de fezabilitate necesar edificării noului sediu, va identifica sursa de finanțare și va aloca suma necesară realizării studiului de fezabilitate, iar la finalizarea noii construcții va întreprinde toate demersurile necesare pentru trecerea imobilului, clădirii și terenului de pe strada Aurel Lazăr în proprietatea publică a municipiului Oradea.

În noul sediu ar urma să își desfășoare activitatea Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Oradea, Parchetul de pe lângă Tribunalul Bihor, Parchetul de pe lângă Judecătoria Oradea, Direcția Națională Anticorupție - Serviciul Teritorial Oradea, Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism - Serviciul Teritorial Oradea și Parchetul de pe lângă Tribunalul Militar Cluj - Serviciul Oradea.

Identificarea unui nou spațiu era necesară deoarece spațiul în care își desfășoară în prezent activitatea Parchetul Curții de Apel Oradea este insuficient și inadecvat. Totodată, dezvoltarea și modernizarea clădirii este imposibilă, întrucât imobilul se află într-o zonă de interes patrimonial imobiliar din centrul vechi, în zonă pietonală.

Potrivit reprezentanților Parchetului, în perioada imediat următoare sunt nevoiți să implementeze programe noi de ridicare a calității serviciilor judiciare, care presupun o regândire a funcționalității clădirii.