Oradea și județul Bihor continuă să fie pe agenda unor importante ambasade Occidentale. Ieri, primarul Florin Birta și președintele Consiliului Județean Bihor, Ilie Bolojan, s-au întâlnit cu ambasadorul Finlandei în România, Marjut Akola.

Ambasadorului Finlandei a fost însoțită de Elisa Alho-Kullström, șef adjunct de misiune, și de Mircea Hotoleanu, Consul Onorific al Finlandei la Cluj-Napoca.

În cadrul întrevederii, delegația Ambasadei Republicii Finlanda în România, aflată pentru prima dată în Oradea, a abordat subiecte de impact pentru comunitatea locală și județeană, precum sistemul de sănătate, cel de educație și managementul deșeurilor, cu exemple concrete de bune practici, ce ar putea reprezenta o linie de urmat și pentru administrația orădeană, precum și deschiderea unor parteneriate în acest sens.

„Ne bucurăm că ați ajuns în orașul nostru, chiar dacă nu e prima dată când ne întâlnim. Am mai avut ocazia să stăm de vorbă și în București, unde v-ați manifestat intenția de-a afla mai multe despre Oradea. Atunci încă nu știam despre investiția celor de la Nokian Tyres, compania finlandeză care va deschide o fabrică de anvelope pentru autoturisme în Oradea. Cu ocazia asta ne exprimăm tot sprijinul pentru această investiție importantă pentru municipiul nostru. Suntem deschiși la orice propunere și parteneriat legate de proiecte viitoare ale administrației publice locale”, a afirmat primarul Florin Birta.

Interlocutorii au exprimat dorința de intensificare a dialogului pe teme de interes comun pentru identificarea și dezvoltarea unor oportunități bilaterale de cooperare în mai multe domenii. Discuțiile au fost axate pe noul spital de boli infecțioase de pe strada Vlădeasa, care va fi realizat prin PNRR, mai apoi pe modul de gestionare a deșeurilor la nivel local și județean, precum și pe proiecte care ar viza dascălii din învățământul local.

Edilul municipiului Oradea a mulțumit pentru intențiile exprimate de ambasador și implicit pentru valorosul schimb de cunoștințe, experiențe și bune practici, subliniind dorința de continuare și aprofundare a cooperării la nivel economic.

La rândul său, președintele Ilie Bolojan a precizat că administrația publică locală este dispusă să își trimită angajații într-un schimb de experiență în țara scandinavă.