Un centru de colectare selectivă a deşeurilor va fi construit în Oradea, în această vară, pe str. Thurzo Sandor, unde orădenii vor putea arunca, gratuit, inclusiv moloz şi deşeuri vegetale. Investiţia în valoare de 825.000 euro va fi realizată de operatorul de salubritate RER Ecologic Service, Primăria urmând să asigure accesul în punctul de colectare.

 

Viceprimarul Florin Birta a anunţat, ieri, că RER a demarat procedurile pentru contractarea unei firme care să construiască un centru de colectare selectivă a deşeurilor pe strada Thurzo Sandor, chiar la baza pasajului care trece peste centură şi care face legătura dintre Cartierul Grigorescu și strada Atelierelor. Centrul va fi construit pe o suprafaţă de 3.000 mp şi va fi dotat cu 12 containere. Potrivit lui Florin Birta, investiția va fi făcută de către firma de salubritate în baza unei HCL din 2015, prin care s-a prelungit contractul de salubritate pe 4 ani de zile cu condiția asigurării unui plan de investiții în salubritatea orașului în valoare de 850.000 euro. Valoarea studiului de fezabilitate pentru construcția și montajul acestui punct de colectare a fost deja aprobată de Consiliul Local și este estimată în jurul sumei de 825.000 lei (inclusiv TVA).

Primăria Oradea va asigura accesul la acest punct de colectare. După ce s-a obținut avizul de la Compania Națională de Drumuri și Autostrăzi pentru legarea centrului la sensul giratoriu, au început lucrările de amenajare a drumului de acces la punctul de colectare. Odată finalizată calea de acces, va începe construcția propriu-zisă a centrului de colectare. În prezent, firma RER desfășoară procedura de selecție a constructorului, fiind trimise cereri de ofertă la trei firme. Florin Birta a menţionat că durata de realizare a construcției va fi de aproximativ 4 luni, iar cel târziu la 15 septembrie centrul de colectare va deveni funcţional. „Ne dorim ca acest centru să devină o soluție locală eficientă pentru municipiul Oradea în ceea ce privește colectarea selectivă. De asemenea, ne dorim ca acesta să devină un model de bune practici la nivel național. Este foarte important de menționat faptul că depozitarea va fi gratuită pentru toți locuitorii municipiului Oradea”, a precizat viceprimarul Florin Birta. Astfel, în cele 12 containere vor putea fi depozitate de la deșeuri cu conținut periculos până la bunuri reutilizabile: ambalaje metalice, obiecte de uz caznic, sticlă, deşeuri de echipamente electrice şi electronice, plastic, hârtie, lemn, deșeuri din construcții și chiar deșeuri vegetale. Toate acestea vor fi apoi transportate de către RER la halda ecologică. „Acest punct de colectare este foarte important pentru noi, deoarece o hotărâre de guvern de anul trecut specifică faptul că, în fiecare an, municipalitatea trebuie să reducă cu 15% rata de depozitare la haldă. La sfârșitul anului trecut am fost penalizați cu suma de 300.000 lei pentru că nu s-a putut respecta această prevedere. Noul punct de colectare este un prim pas pentru a putea scădea cu 15% gradul de depozitare la halda ecologică”, a spus viceprimarul Birta. Totodată, el a anunţat că dacă acest centru de colectare va fi funcţional, municipalitatea va încerca să mai construiască unul, anul viitor, într-o altă zonă a Oradiei.