Unda de poluare provenită de la mina Cornițel s-a extins pe Valea Borod pe o lungime de 17 km. Ca urmare a diluării cu apele râului Crișul Repede și a sedimentării suspensiilor din mină, unda de poluare s-a atenuat în secțiunea Tinăud. Astfel, unda de poluare s-a diluat pe râul Crișul Repede la o distanță de 4 km de coada lacului Lugaș.

 

Pe parcursul zilei de joi, 29 februarie 2024, echipa ABA Crișuri a prelevat probe din cinci puncte relevante și anume: o prelevare din apele scurse din gura minei Cornițel, o prelevare din Valea Borod și trei prelevări din râul Crișul Repede din care una în imediata apropiere a confluenței cu Valea Borod, una amonte de confluență și una amonte de orașul Aleșd, în zona podului din Tinăud ( județul Bihor).

Rezultatele Laboratorului de Calitatea Apei Crișuri indică depășiri pentru indicatorii: Fier, Mangan și Zinc în primele trei puncte de prelevare. Oxigenul dizolvat, pH-ul și conductivitatea au fost în limitele admise pentru corpurile respective de apă în toate cele cinci puncte de prelevare.

Având în vedere lungimea cursurilor de apă pe care s-au depus sedimentele din mină există posibilitatea ca, în urma unor precipitații abundente, în următoarea perioadă, sedimentele să fie antrenate și, prin urmare, să producă modificări ale aspectului apei în acele zone.

Pe parcursul zilei de joi, specialiștii de la Sistemul de Gospodărire a Apelor Bihor au semnalat o posibilă poluare în zona minei Cornițel, comuna Bratca (jud. Bihor). Incidentul s-a produs ca urmare a prăbușirii unei galerii de mină care nu se mai află în fucțiune. La momentul respectiv, ABA Crișuri a informat toate folosințele consumatoare de apă de suprafață din zonă pentru a-și adapta procesele tehnologice în vederea tratării corespunzătoare a apei.