Sute de ucraineni, în special femei și copii, sunt blocați în vămile din vestul țării, după ce Ungaria a anunțat că nu mai primește refugiați fără pașaport biometric.

Ucrainenii care au ajuns în Borș și Borș II nu pot intra în țara vecină după ce autoritățile maghiare au anunțat că nu mai permit accesul refugiaților pe teritoriul țării în lipsa unui pașaport cu viză sau unul biometric. Refugiații sunt direcționați în aceste momente spre Serbia. Autoritățile sârbe au transmis că permit accesul refugiaților fără pașaport biometric.

”Autorităţile de frontieră din Ungaria au informat Inspectoratele Teritoriale ale Poliţiei de Frontieră Oradea si Sighetu Marmaţiei că, începând cu data de 02.03.2022, ora 15.45 (ora RO), la frontiera româno – ungară, intrarea pe teritoriul Ungariei este permisă numai cetățenilor statelor terțe (inclusiv cetăţenilor ucraineni sau a altor persoane care vin din Ucraina), care îndeplinesc condițiile de intrare în spațiul Schengen. Astfel, se anulează o dispoziție anterioară privind permiterea intrării în Ungaria a cetățenilor statelor terțe care vin din Ucraina, în contextul situației din aceasta tară, prin care erau acceptate orice fel de documente prin care se putea stabili identitatea”, se arată într-un comunicat transmis de ITPF Oradea.
În prezent, în punctele de trecere a frontierei de la graniţa cu Ungaria se înregistrează un timp de aşteptare ridicat, ca urmare a faptului că un număr foarte mare de autoturisme, persoane şi automarfare se prezintă pentru efectuarea controlului de frontieră la ieşirea din România. Poliția de Frontieră a precizat că au fost contactate autorităţile maghiare pentru dispunerea unor măsuri comune de fluidizare a traficului.

Pe grupul de facebook ”Oradea alături de Ucraina”, voluntarii fac apel la bihoreni să se mobilizeze fie pentru a găzdui refugiați fie pentru a se deplasa în punctele de trecere a frontierei cu apă și alimente, în special pentru mamele cu copii blocați în Borș și Borș II.

 

Situația s-a deblocat la intervenția MAE

Refugiații ucraineni pot trece granița cu Ungaria fără pașaport biometric sau viză. Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, anunță deblocarea situației.

„Tocmai am discutat cu omologul meu, ministrul afacerilor externe al Ungariei Peter Szijjarto, care m-a informat că în urma demersurilor RO autoritățile ungare au decis să revoce măsura anunțată anterior azi prin care cetățenii UA fără pașapoarte biometrice nu puteau intra în HU”, este anunțul postat de Bogdan Aurescu.

MAI informa anterior că autoritățile de frontieră din Ungaria au anunțat inspectoratele Poliției de Frontieră Oradea și Sighetu-Marmației că, începând de miercuri, ora 15.45, la frontiera româno – ungară, intrarea în Ungaria este permisă numai cetățenilor statelor terțe (inclusiv cetățenilor ucraineni sau a altor persoane care vin din Ucraina), care îndeplinesc condițiile de intrare în spațiul Schengen.

„Astfel, se anulează o dispoziție anterioară privind permiterea intrării în Ungaria a cetățenilor statelor terțe care vin din Ucraina, în contextul situației din aceasta țară, prin care erau acceptate orice fel de documente prin care se putea stabili identitatea”, a transmis MAI.