Biblioteca Universității din Oradea a fost ieri gazda unui referendum pentru modalitatea de desemnare a viitorului rector.

Universitarii și reprezentanții studenților în consiliile facultăților și în Senat au avut de ales dacă vor rector desemnat prin vot sau prin concurs. 

Referendumul a avut loc în urma deciziei Ministerului Educației de a respinge, în două rânduri, modificarea noii Carte a Universității din Oradea, votată de Senatul instituției.

„La urne sunt așteptați 924 de electori, din care 884 cadre didactice și 40 studenți. Conform ordinului de ministru, ar trebui să fie prezente cel puțin jumătate plus unul, adică 463 de persoane, ca referendumul să fie validat. Sunt 9 secții de vot, la 8 sunt arondate cadrele didactice și la una studenții reprezentanți în consiliile facultăților și în Senat”, a spus, pentru CRIŞANA, președintele Broului Electoral Universitar, Claudia Timofte. Rezultatele scrutinului vor fi publicate în ediţia de mâine.

Revizuirea Cartei este un proces început în luna noiembrie din 2018 de Senatul Universității, ca urmare a faptului că Legea Educației a fost modificată în numeroase rânduri din 2011 încoace.