Ba că era bolnav, ba că nu trebuia lăsat să practice medicina în Danemarca, dacă nu avea rezidențiatul, ba că jurnaliștii au exagerat, ba că au fost plătiți pentru ca studenții străini să ocolească Oradea, vinovații - pentru că un medic care a absolvit Facultatea de Medicină la Oradea a ajuns să profeseze fără a avea cunoștințe de bază - sunt mereu alții.

 

Cel puțin așa s-ar putea interpreta atitudinea rectorului Constantin Bungău și a prorectorilor, la conferința de presă de luni, 25 martie.

„Nu dorim ca astfel de cazuri să se repete. Mereu am spus că Universitatea are studenți care ne fac cinste, dar și studenți care nu-și găsesc locul pentru domeniul în care au fost pregătiți. Poate acel student, care apare în filmare, are probleme medicale. Nu a făcut rezidențiatul și este foarte important să stea sub aripa unui medic specialist câțiva ani, să fie ajutat, să se dezvolte. Diploma de absolvire nu este suficientă. Nu aveau voie să îl angajeze fără rezidențiat”, a spus rectorul Constantin Bungău, care a recunoscut că a exagerat cu comunicatul de presă în care spunea că reportajul este „un atentat la siguranța națională” și că a vrut să răspundă pe măsura exagerărilor din documentar. La acest lucru ar fi contribuit și faptul că era în așteptarea rezultatelor evaluării comisiei ARACIS, pentru care acest gen de incidente, chiar dacă sunt rare, ar conta.

„Avem grad de încredere ridicat, tocmai, pentru că nu se mai întâmplă așa ceva la Universitatea din Oradea”, a mai spus rectorul.

 

Adevărata problemă, neînţeleasă

Televiziunea naţională, DR TV, din Danemarca, a difuzat în februarie un reportaj în careOsman Abdullahi Mohamed, cetăţean danez originar din Somalia, absolvent al Facultății de Medicină și Farmacie (FMF) a Universității din Oradea, s-a angajat în 2017 în Danemarca, unde a consultat 69 de bolnavi și aproape toți l-au raportat conducerii, acuzând lacune în gestionarea cazurilor. Ulterior, a vrut să se angajeze la un spital din Sønderborg, care l-a refuzat după ce a picat un test și l-a reclamat la Autoritatea pentru Siguranţa Pacienţilor, care, tot în urma unui test, i-a suspendat autorizația. Somalezul își luase licența cu 7,5, fiind notat cu 5 la examenul scris și 10 la oral la FMF Oradea. El se angajase la clinica din Esbjerg, profitând de faptul că sistemul medical din Danemarca are încredere în Universități și nu le cere absolvenților alte studii suplimentare. Săptămâna trecută, după ce reportajul a ajuns pe toate canalele de știri, Universitatea din Oradea a trimis presei un punct de vedere referitor la film în care acuza realizatorii filmului de rea intenție, susținând că există o practică în denigrarea școlii medicale românești, ca urmare a concurenței acerbe de pe piață.

„Universitatea se delimitează de acțiunile seriate de-a lungul anilor, de denigrare a școlii medicale românești. Unele televiziuni din străinătate identifică situații izolate de absolvenți (în cazul Universității din Oradea) sau chiar de rezidenți (în cazul altor universități românești de prestigiu) care nu se regăsesc la standardele de cunoștințe necesare pentru a profesa în anumite instituții medicale din lume. Este, de asemenea, recunoscut faptul că în fiecare generație, a oricărei instituții de învățământ (nu numai superior) se respecta „curba lui Gauss”, astfel vârfuri ale absolvenților universității noastre au ajuns manageri/directori de spitale performante românești, dar și șefi de secție pe specialități performante la nivel internațional, reprezentanți ai României în rețeaua de sănătate pe Sud-Estul Europei etc.  

Referitor la situația menționată în materialul difuzat de televiziunea daneză privind absolventul Osman Abdullahi Mohamed, precizăm că, în cei 3 ani cât a fost student al Facultății de Medicină și Farmacie (în urma transferului de la o universitate din Ucraina), notele obținute au dovedit nivelul mediocru spre slab al acestuia, iar o instituție de nivelul Universității din Oradea, nu poate fi etichetată, pe baza unui caz izolat, neluând în considerare numărul mare de absolvenți anual, cu performanțe bune”, se arată în comunicatul remis de Universitate în care se mai susține, halucinant, „considerăm suspectă avalanșa denigrărilor la adresa medicinei orădene și prin prisma resurselor financiare uriașe alocate pentru o astfel de anchetă (luni întregi de delegații pentru filmări în campus, cămine studențești, incinta Facultății de Medicină și Farmacie, interviurile impuse studenților și cadrelor didactice), ceea ce poate duce la suspiciuni de atentat de securitate națională”.

În ceea ce privește declanșarea unei anchete, normală în acest caz, care să verifice situația, pentru ca astfel de lucruri să nu se mai întâmple, reprezentanții Universității au spus că nu au primit nicio hârtie cu sesizare sau plângere de la clinica la care a fost angajat medicinistul și că despre caz nu există decât un documentar și câteva articole de presă. De parcă a arunca pe piață medici incapabili să-și facă treaba și care aduc o imagine proastă Universității din Oradea, ar fi doar treaba danezilor!