Autoritățile din Ungaria au anunţat ce ar fi putut provoca accidentul de pe M1, de sâmbătă în care au fost implicate 32 de mașini, 5 dube și 5 camioane și care s-a soldat cu moartea unui om și rănirea a peste 40 de persoane, relatează site-ul televiziunii maghiare RTL.

 

Operatorul autostrăzii a publicat imagini de pe camera de supraveghere cu momentul impactului.

Purtătorul de cuvânt al operatorului de autostrăzi, László Szimicsku, a declarat că, de îndată ce au fost anunțați despre accident, au „verificat imediat imaginile camerelor de supraveghere, care nu au arătat mare lucru, doar că a izbucnit un incendiu, deoarece vântul era puternic în zonă”. Cauza accidentului ar fi o rafală extrem de puternică de vânt a lovit pe o fâșie de 20 de metri lățime, ceea ce ar fi redus semnificativ vizibilitatea. În ultimele zile s-a lucrat pe terenul agricol din jur, iar vântul cu forță de uragan a ridicat praf și l-a aruncat pe autostradă.

„Conform informațiilor noastre, unele mașini au intrat în porțiunea în care sufla vântul. Cineva a apăsat frâna și a avut loc accidentul în masă”, a mai spus Szimicsku.

Șaptezeci de pompieri din 7 orașe, precum și serviciul de operațiuni de prevenire a dezastrelor din județele Fejér și Komárom-Esztergom au intervenit, iar la locul accidentului au fost chemate și 4 elicoptere de salvare, potrivit informațiilor furnizate de Directoratul pentru Managementul Dezastrelor.

Într-unul dintre cele mai grave accidente rutiere din Ungaria, o persoană a murit, 12 persoane, 4 copii și  8 adulți, au au suferit răni grave, în timp ce 25 de persoane, 6 copii și 19 adulți, au suferit răni uşoare, a informat poliția maghiară.

Români implicaţi în accident

 

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) informează că Ambasada României la Budapesta a fost contactată la numărul de telefon de urgență al misiunii diplomatice de către alți doi cetățeni români implicați în accidentul rutier produs pe autostrada M1 din Ungaria, între localitățile Tatabanya și Budapesta.

Astfel, potrivit datelor obținute până la acest moment, în total cinci cetățeni români, dintre care unul cu dublă cetățenie, au fost implicați în gravul accident de circulație.

Dintre aceștia, doi au fost spitalizați, unul dintre cetățenii români spitalizați fiind deja externat și deplasându-se în România.

Celălalt cetățean român internat primește, în continuare, îngrijiri medicale, fiind în afara oricărui pericol. De asemenea, persoanele în cauză au solicitat sprijinul ambasadei pentru recuperarea bunurilor din autoturismele avariate, aflate în custodia autorităților ungare.

În ceea ce privește persoana decedată în urma accidentului, MAE informează că autoritățile ungare au precizat că aceasta nu este cetățean român.

Ambasada României la Budapesta continuă dialogul cu autoritățile locale și cu familiile cetățenilor români, fiind pregătită să acorde asistență consulară.