Polițiștii de prevenire bihoreni sunt prezenți în parcuri, la locurile de joacă și în marile centre comerciale, cu recomandări preventive prețioase, înainte de debutul anului școlar. Copiii, părinții și bunicii sunt așteptați miercuri, 31 august, la „Cafeneaua prevenirii”.

În cadrul campaniei „Vacanța s-a terminat! Sunteți pregătiți pentru un nou început?”, polițiștii acționează, între 29 și 11 septembrie, pentru creșterea gradului de siguranță a minorilor, prin informarea părinților asupra comportamentelor de risc și situațiilor vurnerabile la care pot fi expuși copiii acasă, pe stradă și în trafic, despre interacțiunea cu persoanele necunoscute, grupul de prieteni, bullying și consecințele acestuia, precum și despre accesarea în siguranță a rețelelor de socializare sau utilizarea internetului.

În această perioadă, sub genericul „Recapitulăm siguranța!”, polițiștii Compartimentului de Analiză și Prevenire a Criminalității din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Bihor acționează preventiv la locurile de joacă și în parcuri. Vor fi organizate sesiuni de informare cu părinții pe tema prevenirii victimizării minorilor, vor fi prezentate măsurile de autoprotecție care trebuie adoptate pentru a nu ajunge în postura de victimă, când se află în colectivități, dar mai ales pe drumul spre casă.

Totodată, va fi abordată și problematica anturajului, iar părinții vor primi recomandări utile, pentru a-și feri copiii de potențialele pericole. Comportamentul preventiv în trafic este un alt subiect abordat de polițiștii bihoreni în discuțiile cu copiii și părinții.

În această perioadă, polițiștii de prevenire bihoreni vor acționa în cadrul campaniei preventive în marile centre comerciale din municipiul Oradea, în Orășelul Copiilor și la Festivalul Familiei organizat la Era Shopping Parc.

De asemenea, miercuri, 31 august, începând cu ora 12.00, polițiștii de prevenire bihoreni vor fi prezenți pe terasa restaurantului McDonald's din municipiul Oradea, în cadrul evenimentului „Cafeneaua prevenirii” și îi vor invita pe părinți și copii să servească o cafea, un suc sau o înghețată, într-un context informal, în care îi vor informa despre cum să prevină victimizarea.

Totodată, pe platoul din fața Crișul Shopping Center, polițiștii de prevenire bihoreni, alături de partenerii de program, vor organiza un info point, în cadrul căruia vor distribui materiale cu caracter educativ-preventiv și vor oferi informații utile prevenirii victimizării minorilor.

În acțiunile preventive desfășurate în această perioadă, în scopul creșterii gradului de informare a părinților și copiilor asupra pericolelor existente în mediile off-line și on-line și a modului în care se pot proteja, sunt implicați și reprezentanți ai Centrului Regional de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Oradea, ai Inspectoratului Județean de Jandarmi Bihor, ai Centrului Regional Oradea - Agenția Națională împotriva Traficului de Persoane și ai Asociației pentru Educație și Siguranță Rutieră.