Miercuri, 18 octombrie, după o sesizare venită din partea unui turist, salvatorii montani au constatat cu stupoare furtul a peste 15 metri de cablu metalic, împreună cu amarajele și piulițele de pe traseul Via Ferrata „Peretele Zânelor” din Vadu Crișului.

Anunțul a fost făcut prin intermediul unui comunicat de presă transmis joi, 19 octombrie, de către Serviciul Judeţean Salvamont-Salvaspeo Bihor.

„Hoții au lăsat ultima porțiune de traseu fără protecția necesară parcurgerii în siguranță. Turiștii riscă să iasă din traseu prin zone care nu sunt sigure”, avertizează salvamontiștii bihoreni, care vin și cu câteva recomandări pentru cei care au drum prin aceste zone: pe cât posibil nu abordați traseul până ce nu se remontează cablul furat; în cazul în care totuși se abordează traseul, fiți pregătiți să realizați asigurarea zonei respective cu coardă și echipamente specifice; imediat ce ați ajuns la finalul zonei cu cablu, continuați traseul spre dreapta, urmați poteca paralel cu stâncile și panourile din zonă; după ce ați ieșit din traseu nu vă apropiați de marginea versantului, există pericol de cădere.

Potrivit documentului, astăzi, 20 octombrie, vor fi realizate activități de reamenajare a porțiunii lăsate fără cablu.  

„Cu patru ani în urmă, s-a vandalizat Via Ferrata de la Şuncuiuș, cu doi ani în urmă s-a furat o bucată de circa 30 de metri de lanț - una din balustradele de pe traseul de acces de la Vadu Crișului la Peșteră. După ce fapta s-a anunțat la Poliție și Primărie, sectoarele respective au fost remontate de către salvatorii montani ai Serviciului Judeţean Salvamont-Salvaspeo Bihor. Aproximativ în aceeași perioadă, au fost furați mai mulți stâlpi de marcaj din zona Stâna de Vale, problemă semnalată Jandarmeriei. A urmat o perioadă de normalitate, fără vandalizări”, se mai arată în comunicatul de presă.