Cel de-al șaptelea concert de pian al turneului național de muzică Classic Unlimited va avea loc în 30 septembrie, într-o nouă locație inedită: FIX Makerspace, primul și unicul spațiu hibrid tip coworking și makerspace din Oradea.

Dotat cu ateliere de prelucrare a lemnului și a metalului, de imprimare 3D, de design vestimentar, utilizare CNC și recondiționare mobilă, spațiul va deveni, pentru o seară, sală de concert. FIX Makerspace este un spațiu nou, găzduit într-o clădire istorică: Palatul Episcopiei Romano-Catolice. Construit în stil baroc austriac târziu în 1777, acesta s-a dorit a fi o copie a Palatului Belvedere din Viena.

Concerul Classic Unlimited din Oradea va începe la ora 19.00, iar accesul publicului este gratuit și se va face în baza unei rezervări a locului pe site-ul oficial Classic Unlimited.

Cea de-a șasea ediție Classic Unlimited a debutat în 8 septembrie, cu un prim concert de pian susținut în Biserica Reformată din Beclean. Turneul național de pian îi invită pe cei pasionați de muzică să descopere repertorii clasice, dar și istoria unor locuri minunate din România. În total, 10 spații inedite din 10 orașe din țară se transformă, în această toamnă, în săli de concerte Classic Unlimited.

Concertele sunt susținute de pianistul Bogdan Vaida, inițiator al proiectului, iar repertoriul din acest an stă sub semnul feminității și este intitulat „Classic Unlimited - A woman’s touch”.

În cadrul concertelor din turneu, publicul va putea asculta următoarele piese: Johannes Brahms - Intermezzo; Franz Schubert - Impromptu op. 90, nr. 3; Clara Schumann - Scherzo op. 14; Clara Schumann - Nocturna op. 6, nr. 2; Mel Bonis - Mélisande, seria Femmes de Legende; Mel Bonis - Salomé, seria Femmes de Legende; Serghei Rachmaninoff - Preludiu op. 23, nr. 6; Ciprian Gabriel Pop - Gaia (2022); Anamaria Meza - Ansia (2022);  Frédéric Chopin - Andante spianato și Marea Poloneză, op.22.

„Repertoriul concertelor din acest an este unul cu totul special. Cinci piese din program au fost scrise de compozitoare - Clara Schumann, Mel Bonis și Anamaria Meza - și sunt, fiecare într-un fel aparte, extrem de inspirate și interesante. Schubert și Rahmaninov sunt prezenți, ca de fiecare dată în ultimii ani, cu un preludiu, respectiv un impromptu, scurte bijuterii muzicale. Concertele vor începe, în tradiția Classic Unlimited, cu un intermezzo de Brahms, iar Cip Pop ne-a scris din nou o piesă superbă, special pentru turneul din acest an. Programul va fi completat de una din lucrările geniale ale lui Frédéric Chopin, „Andante Spianato și Marea Poloneză”, a declarat pianistul Bogdan Vaida.

Ca în fiecare an, participarea la concerte este gratuită, cu rezervarea în prealabil a biletului pe site-ul evenimentului: classicunlimited.ro/concerte/.