Viorel Pașca, omul care a îngrijit mii de bolnavi fără adăpost la Dumbrava-Bihor, se află în stare gravă la spital, fiind infectat cu Covid 19. Anunțul a fost făcut public luni seara de fiul acestuia, Emanuel, viceprimarul din Holod.

„Sunt Manu, fiul mai mare al lui Viorel Pașca. Aș dori, pe această cale, să vă informez, fiindcă toți cei care urmăriți această pagină ați sprijinit activitatea de la Dumbrava, faptul că tata este în stare gravă, internat la spital cu Covid 19. Apreciem rugăciunile tuturor! Când vom avea noutăți despre starea lui de sănătate, vă vom ține la curent!”, a scris luni seara, pe Facebook, Emanuel, fiul cel mai mare al lui Viorel Pașca.

De mai bine de 15 ani, „bunul samaritean” le-a readus liniștea bolnavilor pentru care spitalele din toată țară nu mai au soluții. A făcut-o cu ajutorul donațiilor din care sunt cumpărate alimente și medicamente. Peste 2.500 de oameni, nedoriți nici de societate, nici de instituțiile ei de protecție, nici de familie sau aparținători, s-au perindat prin localitatea bihoreană Dumbrava, în ultimii 15 ani. Totul este făcut împreună cu voluntari și sponsori, în aproape 20 de case (cumpărate din donații), amplasate în Dumbrava, dar și în Tinca și Incești. Aici vin oameni din toate clasele sociale. Unii fără identitate, alții care au comis crime sau alte fapte antisociale. Bolnavi de cancer sau cu alte boli incurabile, paralizați sau cu picioare amputate din cauza degerăturilor sau a mușcăturilor de șobolani. Bolnavi psihic (epileptici, schizofrenici, cu retard mental, demență, Alzheimer) și foarte mulți foști alcoolici.

De altfel, pe pagina de Facebook „Dumbrava - Imperiul Bunătății și Omeniei lui Viorel Pașca” se fac postări periodice despre bolnavii care sunt aduși la Dumbrava.

„Bună seara, dragi prieteni, și bine v-am găsit la o nouă retrospectivă a săptămânii! Șapte bolnavi au fost aduși la Dumbrava, în această săptămână, din Constanța, Satu Mare, Hunedoara, Sibiu, Arad și Timiș. Oameni ai nimănui, abandonați și fără un acoperiș deasupra capului. Toți trăiau în condiții greu de imaginat. Au ajuns la noi: flămânzi, murdari, înfrigurați și suferind de felurite boli: cancer pulmonar și hepatic, AVC, demență, insuficiență cardiacă, amputații la membrele inferioare etc. De cele mai multe ori, aceste boli sunt urmări ale condițiilor grele de trai și a suferințelor îndurate. Patru din cei șapte bolnavi sunt imobilizați la pat, iar doi se deplasează cu ajutorul cărucioarelor...”, se menționează în postarea de duminică, 24 octombrie.

La numai 51 de ani, Viorel Pașca este pe aparate, iar medicii spun că are plămânii afectați în proporție de 75%. După ce a salvat mii de oameni, astăzi, „bunul samaritean” are, la rândul lui, nevoie de o minune pentru a supraviețui...