31 mai, „Ziua Mondială fără Tutun”, este dedicată încurajării renunțării la fumat și are ca temă informarea și conștientizarea populației privind pericolele asociate consumului de tutun, riscurile promovării produselor de tutun mai ales în rândul tinerilor și necesitatea de a acționa împreună pentru un viitor fără tutun.

 

În acest an, atenția este îndreptată către protejarea copiilor de influența industriei tutunului, pentru acest lucru fiind necesare eforturi comune ale comunităților, părinților și educatorilor, de a contracara strategiile publicitare din mediul online care au drept țintă în primul rând tinerii.

Consumul de tutun este principala cauză de deces prevenibilă în lume și este totodată unul dintre cei mai importanți factori de risc pentru sănătate care poate fi evitat, fiind cea mai importantă cauză de deces prematur în Uniunea Europeană (aproximativ 700.000 de decese anual, aproximativ 50% dintre fumători mor prematur - în medie cu 14 ani mai devreme).

În România, peste un sfert din populația de 15 ani şi peste fumează, 18,7% dintre ei fiind fumători zilnici (fără a fi incluși fumătorii de țigări electronice sau alte produse electronice similare) - conform studiului „Starea de sănătate a populației” realizat de Institutul Național de Statistică, 2021.

Prevalența mare a fumatului în rândul tinerilor este îngrijorătoare. Conform aceluiași studiu al Institutului Național de Statistică, proporția persoanelor fumătoare, în rândul adolescenților și tinerilor din grupa de vârstă 15‐24 ani, care fumează zilnic, este de 10,16%, în timp ce 9,81% fumează ocazional. Aproximativ 1,7% din populația de 15 ani și peste a declarat că utilizează țigări electronice sau produse similare, ponderea cea mai mare în ceea ce privește utilizarea acestor produse fiind înregistrată la persoanele din grupa de vârstă 25-34 ani (3,3%).

Fumul de tutun afectează atât persoanele care fumează, cât și pe cele din imediata apropiere a acestora (fumătorii pasivi). Din totalul copiilor sub 15 ani, expunerea zilnică la fumul de tutun a fost menționată în cazul a 11,7%, iar din totalul persoanelor de 15 ani și peste 20,0% sunt expuse zilnic fumului de tutun.

Ce efecte are tutunul

Nicotina conținută în tutun creează dependență ridicată, iar consumul de tutun este un factor de risc major pentru bolile cardiovasculare și respiratorii, multiple forme de cancer și multe alte afecțiuni. Tutunul este un produs toxic ce conține substanțe capabile să provoace toate tipurile de cancer.

Organizația Mondială a Sănătății consideră că toate formele de consum de tutun sunt nocive, inclusiv țigările electronice, produsele încălzite fără ardere și tutunul fără fum. Organizația Mondială a Sănătății avertizează că utilizarea produselor care conțin nicotină în orice formă, inclusiv e-țigarete, nu este sigură.

Aerosolul din e-țigareta conține substanțe dăunătoare și potențial dăunătoare, precum nicotina, metalele grele (plumb, compuși organici volatili și agenți care provoacă cancerul). De asemenea, expirarea aerosolului crește expunerea nefumătorilor la vapare pasivă, la un număr de substanțe toxice. În cazul e-țigaretelor există și alte probleme de siguranță legate de otrăvirea accidentală cu nicotină sau accidente cauzate de posibilele baterii defecte care pot provoca explozii și chiar incendii, deseori cu urmări grave.