Cu prilejul împlinirii a 86 de ani de la înființare, joi, 1 septembrie, Detașamentul 1 de Pompieri Oradea își va deschide porțile, pentru a sărbători, alături de cei în slujba cărora se află, Ziua Subunității.

În cadrul Zilei Porților Deschise, organizată în intervalul orar 10.00-14.00, la sediul subunității, situat pe strada Avram Iancu, nr. 9, Oradea, pompierii militari vor desfășura exerciții demonstrative specifice și vor prezenta vizitatorilor tehnica de luptă utilizată în misiunile operative, familiarizându-i, totodată, cu măsurile și comportamentele adecvate în cazul producerii unor diferite situații de urgență. 

Data de 1 septembrie 1936 este o zi de referinţă în istoria pompierilor bihoreni, reprezentând momentul în care a luat fiinţă Compania de Pompieri Oradea, care, de-a lungul timpului, s-a impus ca subunitate de elită a instituţiei pompierilor din judeţ.

Efectivul inițial al Companiei de Pompieri Militari Oradea, înfiinţată în urmă cu 86 de ani prin „Ordinul de Zi nr. 104”, avea în componență un căpitan comandant, doi subofiţeri instructori și 20 oameni de trupă.

Raionul de intervenţie în care pompierii militari din cadrul Detașamentului 1 Oradea își desfășoară misiunile de protejare a vieții și bunurilor se întinde pe o suprafaţă de aproximativ 560 de kilometri pătraţi, fiind format din 31 de localităţi şi o populaţie de circa 228 650 de locuitori.

 

Peste 1.900 de misiuni desfășurate de la începutul anului

În primele opt luni ale acestui an, forțele de intervenție ale acestei subunități au desfăşurat 1.975 de misiuni, din care 164 de operaţiuni de stingere a incendiilor, 66 de misiuni de salvare a persoanelor cu diferite probleme de sănătate, rămase blocate în locuinţe, 251 de intervenții la alte situații de urgență (înlăturarea efectelor fenomenelor meteorologice periculoase, inundații, evenimente publice de amploare etc), 185 de misiuni de asigurare și supraveghere la locul producerii unor situații de urgență, de salvare animale și alte intervenții, peste o mie de intervenții SMURD, constând în  misiuni de acordare a ajutorului medical de urgenţă și de descarcerare  și 135 de exerciții și misiuni de recunoaștere în teren. În urma misiunilor desfășurate în acest an, pompierii Detașamentului 1 Oradea au salvat 30 de persoane și bunuri în valoare de circa 25 de milioane de lei.