Toate bisericile din cadrul Patriarhiei Române vor oficia slujbă de mulțumire de ziua Unirii Principatelor Române. Duminică se împlinesc 162 de la „Mica Unire”. La sfârșitul acestei slujbe vor fi trase clopotele timp de un minut.

Duminică, 24 ianuarie, se împlinesc 162 de ani de la Unirea Principatelor Române, moment esențial din istoria poporului român, ideal istoric încununat la Bucureşti de Adunarea Electivă a Munteniei prin alegerea Domnitorului Alexandru Ioan Cuza al Moldovei și ca Domnitor al Ţării Românești într-o clădire a Bisericii Ortodoxe Române de pe Dealul Mitropoliei, pe locul căreia se află astăzi Palatul Patriarhiei. De aceea, la Sfânta Liturghie oficiată duminică, în Catedrala Patriarhală, vor fi pomeniţi Domnitorul Alexandru Ioan Cuza, Mitropoliţii Nifon al Ţării Româneşti şi Sofronie Miclescu al Moldovei, precum şi toţi cei care au contribuit la realizarea Unirii Principatelor Române.

„După Sfânta Liturghie, începând cu ora 12.00, va fi săvârşită slujba de TE DEUM ca mulţumire adusă lui Dumnezeu pentru realizarea acestui act fundamental din istoria noastră naţională, la care Biserica Ortodoxă Română a contribuit în mod semnificativ”, anunță reprezentanții Bisericii Ortodoxe.

După oficierea slujbei de TE DEUM, va fi depusă o coroană la statuia Domnitorului Alexandru Ioan Cuza din apropierea Catedralei Patriarhale.

De asemenea, în ziua de 24 ianuarie 2021, ierarhii, preoţii şi diaconii Bisericii Ortodoxe Române vor oficia slujba de TE DEUM în toate bisericile din Patriarhia Română, precum şi comemorarea celor care au contribuit la realizarea Unirii Principatelor Române. La sfârșitul acestei slujbe vor fi trase clopotele timp de un minut.

 

Programul în Oradea

Duminică, 24 ianuarie începând cu ora 12:00, va avea loc ceremonia militară restrânsă prilejuită de Ziua Unirii Principatelor Române.

Evenimentul se va desfășura la Statuia Regelui Ferdinand I din Piața Unirii - Oradea, după următorul program:

12:00-12:02 – Întâmpinarea persoanei oficiale, prezentarea onorului și salutul drapelului de luptă

12:02-12:05 – Intonarea Imnului Național al României

12:05-12:20 – TE DEUM oficiat de preoții din structurile Sistemului Național de Securitate din Garnizoana Oradea

12:20-12:40 – Alocuțiuni privind însemnătatea evenimentului

12:40-12:55 – Festivitatea depunerii de coroane, jerbe și buchete de flori la Statuia Regelui Ferdinand I din Piața Unirii

12:55-13:00 – Plecarea persoanei oficiale/ încheierea ceremonialului militar.

Reamintim participanților la eveniment să respecte normele de distanțare sociala și măsurile sanitare în vigoare.