Amenajarea peisagistică a spațiilor verzi din zona piațetei pietonale de deasupra pasajelor din Centrului Civic prinde contur, aici fiind plantaţi 127 de arbori, dar şi 520 de plante perene şi 400 de trandafiri.

Pasajele din Centrul Civic au fost deschise circulației la finalul lunii decembrie, iar în acestă primăvară s-au desfășurat lucrările de  amenajare a terenului de la suprafață, a spațiilor verzi și a celorlalte elemente de peisagistică.

Zona piațetei este spațiul de legătură pe traseul pietonal cuprins între Piața Unirii - strada Vasile Alecsandri - Parc 22 Decembrie și Cetatea Oradea. Aici, trecătorii se vor putea bucura de frumusețea cireșilor japonezi, mestecenilor aurii, magnoliilor, a tufelor de lavandă, crinilor de vară și a feluritelor specii de trandafiri.

„În total, s-au plantat 127 de arbori, 520 de plante perene și 400 de trandafiri. O suprafață de aproximativ 5.000 mp a fost însămânțată cu gazon, toate suprafețele având sistem de irigație automatizat”, precizează Primăria Oradea. 

În ceea ce privește speciile de arbori, acestea sunt: arțar (acer platanoides), mesteacăn argintiu (Betula pendula), tei (Tilia), arbore de gumă (Liquidambar), păr decorativ (Pyrus chanticleear), cireș japonez (Prunus serrulata Kanzan), stejar (Quercus robur), arborele de mătase (Albitzia), magnolie roz (Magnolia soulageana).

Plantele perene sunt reprezentate de lavandă, crin de vară, iarbă decorativă, caprifoi târâtor.

„Cei 400 de trandafiri completează într-un mod plăcut amenajarea peisagistică, aceștia fiind de mai multe soiuri: „Leonardo da Vinci” - cu o înflorire abundentă și un parfum discret, „Garden princess Marie Jozé” - cunoscut pentru florile mari și rezistența la boli, „Constance Mozart” - apreciat pentru frunzișul său bogat și pentru florile sale mari și parfumate, „Herzogin Christiana” - trandafirul cu flori pompon și creșterea stufoasă în poziție verticală și soiul Rozenfee”, mai menţionează municipalitatea.

Lucrările de amenajare peisagistică sunt executate de firma SESE Gardens, valoarea contractului de lucrări fiind de 228.150 lei fără TVA și completează lucrările de amenajare cu gazon rulou derulate prin intermediul firmei Lawn&Garden Solutions.

Garanția tehnică a lucrărilor, inclusiv a materialelor incluse, este de 12 luni de la data semnării procesului-verbal de recepție la terminarea lucrărilor.

„În perioada imediat următoare, vor demara și lucrările de amenajare peisagistică a scuarurilor din vecinătatea Liceului Emanuil Gojdu (înspre pasaj), unde se vor regăsi: 19 arbori ornamentali (mesteacăn, magnolie, liquidambar, Amelanchier și Lagerstroemia) și 440 de arbuști şi plante perene (lavandă, pin, rododendron, ierburi decorative, abelia, sânger, cununiță, caprifoi) în baza propunerii peisagistice realizate de către firma Kaluna”, a anunţat Primăria Oradea.