Alegerea pantofilor pentru alergare sau pentru orice alt tip de sport nu este o misiune ușoară, deși, uneori așa pare. Pentru a te asigura că te vei simți confortabil în timpul activităților fizice prelungite, trebuie să găsești acei pantofi care respectă fidel forma și dimensiunea piciorului tău, de la vârf până la călcâi. Fiecare detaliu al adidașilor contează, de la talpă, branț și protecția pentru călcâi la zona de arcuire a vârfului, partea superioară și șireturi.

Cei mai mulți amatori de sport fac, însă, destule greșeli atunci când merg să își cumpere echipament adecvat, uitând detaliile care contează.

  1. Cumpără modele pentru design. Atunci când nu ești sportiv profesionist, activitatea fizică înseamnă, nu doar menținere în formă, ci și prilej de socializare. Iar acest lucru implică și câteva detalii de stil. Astfel, sportivii devin atât de pasionați de felul în care arată echipamentul lor, încât lasă în plan secundar atenția pentru confort. De multe ori, aceștia pleacă cu o pereche de adidași care arată cool și după câteva purtări încep să aibă dureri de picioare, bășici sau bătături. La produsele Converse, de exemplu, poți găsi modele care sunt și funcționale și au și un design deosebit.

  2. Cumpără pantofi prea mici. Practic, atunci când cumperi pantofi pentru sport trebuie să simți că poți mișca degetele lejer în ei. Însă mulți sportivi, la probă, aleg pantofii care le vin fix pe picior, de teamă să nu se lărgească prin purtare și să devină prea lejeri. Iar acest lucru aduce după sine bătături și unghii înnegrite. Pentru că pantofii prea strâmți țin piciorul și degetele strânse, agresându-le, astfel, la mișcare.

  3. Cumpără după mărimea exactă. Ai putea crede că, de fapt, așa este corect să cumperi. Însă este total greșit. Unii sportivi cumpără mărimea pe care o poartă de obicei, uneori chiar fără să probeze, alteori, chiar dacă nu simt pantoful bine în picior. Însă nu toate brandurile respectă aceleași măsuri. Măsurile diferă în funcție de forma părții superioare a pantofului sau de modul în care aceasta este atașată de talpă, și chiar depind de forma piciorului tău. De exemplu, un număr 40 la brandul Skechers poate să nu coincidă cu un număr 40 al altui brand de sport.

  4. Merg la cumpărături dimineața. Una dintre cele mai mari greșeli în cumpărarea pantofilor este să îi probezi și să îi alegi în prima parte a zilei. Atunci îți vor veni perfect, e adevărat, dar spre seară vei observa că te strâng. Explicația este simplă. Dimineața, picioarele sunt odihnite și suple, însă încep să se umfle pe parcursul zile. Abia după ora 16.00 este indicat să probezi orice pantofi, nu doar pe cei pentru sport. Atunci vei ști sigur că modelul ales nu îți va cauza neplăceri la purtare.