Economiile pe termen lung îţi pot aduce nu doar linişte şi siguranţa financiară, ci şi posibilitatea de a achiziţiona lucruri pe care ţi le doreşti, de la vacanţe şi până la automobile sau proprietăţi. Când vine vorba de economisit, consecventa e cheia, în special pe termen lung.

Citeşte mai jos câteva soluţii simple care te ajută să economiseşti bani pentru obiectivele viitoare:

Da o şansă proiectelor DIY

Proiectele DIY sau Do It Yourself te pot ajuta să economiseşti bani, fie că este vorba de haine, fie că este vorba de amenajări interioare sau decoraţiuni. Spre exemplu, dacă te gândeşti să dai un refresh casei tale, poţi face acest lucru cu buget redus, cu ajutorul unor proiecte DIY.

Înrămează poze pentru a crea tablouri, colanteaza mobilierul sau aplica tapet în anumite camere. Acelaşi lucru e valabil şi pentru haine. O mulţime de piese vestimentare se pot modifica sau înfrumuseţa acasă, cu buget redus. Găseşti tutoriale în acest sens pe YouTube, dar şi pe reţele de socializare precum TikTok sau Instagram.

Călătoreşte cu buget redus

Să faci economii nu înseamnă neapărat să renunţi la călătorii, ci doar să faci anumite ajustări. În ziua de azi, poţi să călătoreşti cu buget redus, atât în ţară, cât şi-n Europa. Îndreaptă-te către vacanţe scurte, bilete de avion low-cost, transport cu maşina sau autocarul şi cazări simple, de tipul bed & breakfast sau chiar hostel.

Investeşte sume mici

Investiţiile reprezintă o modalitate inspirată de a-ţi proteja banii de inflaţie şi chiar de a economisi pe termen lung. În prezent, nu ai nevoie de sume foarte mari de bani ca să începi să investeşti pe termen lung, ci poţi începe cu 100 sau 200 de lei pe lună. Desigur, contează foarte mult să ai ca obiectiv investiţiile pe termen lung şi să investeşti constant.

În cazul în care nu te pricepi şi nu ai cunoştinţe în acest domeniu, cere ajutorul unui broker pentru a învăţa despre investiţii şi a descoperi cum poţi să ai grijă de banii pe termen lung.

Găteşte acasă mai des

O altă modalitate foarte bună de a economisi bani este să renunţi la mâncarea comandată sau la ieşirile la restaurant. Bineînţeles, nu trebuie să faci asta definitiv, ci pur şi simplu să găteşti mai des acasă. Gătitul acasă te ajută să ai un stil de viaţă echilibrat, să ştii ce mănânci şi să foloseşti mereu ingrediente fresh. În plus, reţelele sociale îţi oferă inspiraţie când vine vorba de gătit, cu o mulţime de reţete cool şi rapide.

Relaxează-te fără să spargi puşculiţa

Momentele de relaxare nu trebuie neapărat să te coste bani. Există o mulţime de activităţi simpatice de care te poţi bucura fără să spargi puşculiţa, de la plimbări în parc şi până la seara de cinema acasă. Îndreaptă-te mai mult către activităţi ce nu presupun cheltuieli foarte mari şi e posibil să descoperi o mulţime de posibilităţi noi.

Foloseşte aplicaţii de cashback

Aplicaţiile de cashback te pot ajuta să economiseşti bani pe termen scurt şi lung, mai ales dacă le foloseşti regulat. Ai o mulţime de variante de aplicaţii din care să alegi, iar reducerile variază de la 2-3% şi până la 10% ori chiar 15% sau mai mult. O mulţime de magazine au parteneriate cu astfel de aplicaţii, de la hypermarketuri şi până la magazine de fashion, electronice sau benzinării.

Poţi să foloseşti un telefon Huawei, un telefon Motorola, un Honor Magic 6 Lite sau un iPhone 14 pentru a descărca astfel de aplicaţii. Mai exact, majoritatea telefoanelor permit descărcarea unor apps de cashback, indifierent de sistemul de operare.

Urmăreşte tutoriale sau documentare utile

Unul dintre cele mai mari avantaje ale internetului este că permite schimbul de idei la scară largă, fie că este vorba despre reţete sau cărţi, fie că este vorba despre economii sau investiţii. Astfel, fă-ţi timp să urmăreşti tutoriale pe astfel de teme, de la economii pe termen lung şi până la investiţii, ca să înveţi lucruri noi şi poate chiar să găseşti soluţii care să funcţioneze pentru tine.

Poţi foarte uşor să urmăreşti tutoriale pe YouTube sau documentare pe Netflix, Disney+ ori MAX chiar si de pe un telefon Motorola. Un telefon Huwaei îţi poate fi de folos în acest sens, mai ales dacă îţi doreşti tehnologie de top la un preţ accesibil. Poţi să foloseşti telefonul Huawei pentru streaming, social media şi o mulţime de alte aplicaţii. În plus, telefoanele Huawei sunt accesibile şi ai o mulţime de modele din care să alegi.

Ca să economiseşti bani, atât pe termen lung, cât şi pe termen scurt, începe prin a renunţa la cheltuielile mari, ce pot fi înlocuite cu soluţii budget friendly. Călătoreşte cu buget redus, încearcă soluţii DIY pentru casa în loc de renovări masive şi activează aplicaţii de cashback. Mai apoi, încearcă să investeşti constant banii pe care îi economiseşti, cu ajutorul unui specialist.