Majoritatea oamenilor dorm aproximativ 8 ore pe noapte. Acest lucru va varia de la o persoană la alta, dar este o medie destul de precisă pentru persoanele care locuiesc în Europa. Asta înseamnă, de asemenea, că vă petreceți aproximativ o treime din viață în pat, așezându-vă pe saltele.

Mulți oameni își vor schimba în mod regulat cearșafurile de pe pat. Nu atât de mulți își vor curăța saltelele în profunzime. O astfel de curățare poate fi dificilă de făcut, mai ales dacă locuiți singur. Cu toate acestea, este totuși o sarcină foarte importantă în gospodărie.

În acest articol, vă vom trece prin pașii necesari pentru a curăța corect o saltea. Acest lucru nu numai că vă va ajuta să vă păstrați salteaua proaspătă și curată, ci să vă păstrați și dormitorul în același mod.

Cât de des ar trebui să vă curățați salteaua?

Nu există o regulă specifică sau anumite perioade în care trebuie să faceți acest lucru. Cu toate acestea, producătorii de saltele sugerează ca o saltea să fie răsturnată de două ori pe an.

De asemenea, aceștia precizează că ar trebui să rotiți salteaua, de la cap până la picioare, pentru a vă asigura că salteaua și arcurile sale au parte de o uzură uniformă. Singura excepție de la această regulă este pentru saltele mai noi. Acest lucru se datorează faptului că au partea superioară și inferioară fixă.

Cu toate acestea, aceeași regulă se aplică curățării ambelor tipuri de saltele. Când o întoarceți, ar trebui să o curățați în profunzime. Deci, sfatul general este că ar trebui să vă curățați în profunzime salteaua de două ori pe an.

Pregătirea pentru curățarea profundă a saltelei

Timpul efectiv necesar pentru a face acest lucru nu este atât de lung. Dezinfectarea și dezodorizarea necesită timp. Puteți face acest lucru într-o zi, dar va fi nevoie să începeți devreme. Probabil cel mai bun moment pentru a face acest lucru este dacă veți fi plecat peste noapte. Acest lucru vă va permite să lăsați salteaua să se usuce complet.

Începeți prin dezbrăcarea patului

Pentru a ajunge la saltea, va trebui să scoateți plapuma, cearșafurile și toate pernele. De asemenea, va trebui să scoateți protecția saltelei, dacă aveți una. Așezați toate așternuturile uzate în coșul de spălat rufe.

E timpul să aspirați salteaua

Cele mai multe aspiratoare moderne vin cu ceea ce se numește un cap de tapițerie. Acesta este un cap mic rotund, cu peri destul de rigizi. În mod normal, acesta este cel pe care l-ați folosi pentru a curăța canapeaua sau pentru a curăța scaunele auto.

Aspirați întreaga saltea. Nu vă grăbiți cu acest lucru și asigurați-vă că aspirați toate cusăturile și unde se află acele puncte mici pe saltea.

Aproape orice saltea va fi acoperită cu celule moarte ale pielii, câteva fire de păr și alte lucruri pe care nu le vom menționa aici. Acarienii de praf prosperă cu acest tip de material și veți dori să scăpați cât de mult puteți de ei.

Îndepărtarea petelor de pe saltele

Acesta este un moment bun pentru a inspecta salteaua și a căuta pete individuale. Știm că aceasta nu este cea mai plăcută treabă de făcut, dar cineva ar trebui să o facă. De obicei, la copiii mai mici și chiar la unii oameni mai în vârstă, vor exista pete de urină de rezolvat. Dacă animalele de companie își petrec timpul în jurul dormitorului dvs., atunci va exista și potențialul de a avea pete cauzate de ele.

Orice ați găsi, cel mai bine este să le tratați individual. O soluție ușoară de detergent pentru vase și apă caldă este cea mai bună. Nu este nevoie să înmuiați salteaua. Tratați petele cu o cârpă umedă și încercați să le ștergeți cât de mult puteți. Urina este deosebit de dificil de curățat și va dura ceva timp.

Curățați-vă salteaua cu bicarbonat de sodiu

Bicarbonatul de sodiu este, în multe privințe, unul dintre cele mai bune ingrediente de curățare de pe piață. Este foarte bun pentru a scăpa de mirosurile neplăcute. Sfatul nostru este să stropiți în mod liberal întreaga saltea cu bicarbonat de sodiu.

Asigurați-vă că este bine acoperită. Bicarbonatul de sodiu nu este o achiziție costisitoare și face o treabă excelentă. Lăsați-l să stea pe saltea cât de mult puteți. Peste noapte este ideal, dar dacă acest lucru nu este posibil, atunci lăsați-l până în ultimul moment. Apoi, scoateți aspiratorul și aspirați tot bicarbonatul de sodiu. Data viitoare când întoarceți salteaua, puteți repeta procesul, de cealaltă parte.