Sezonul rece poate fi o adevărată provocare de a ne mobiliza energia și focusa atenția asupra lucrului în timp ce în jur „miroase” deja a sărbătoare, cadouri și vacanțe la munte. Cu toate acestea, puțin probabil că cineva va face jobul în locul nostru și trebuie să găsim acea sursă de motivație din care să ne alimentăm în continuare bateriile.

Probabil că aveți în mediul vostru persoane care parcă stau în continuu conectați la o priză invizibilă pentru că fac lucrurile cu mare entuziasm, pasiune și energie pe când alții sunt posomorâți mai mereu și fac tot ce au de făcut doar pentru că „trebuie”. Ei bine nu e nici un secret aici și nici o baghetă magică. Este doar vorba de motivație. Da, anume ea pune în funcțiune toate sistemele pentru a atinge obiective, a obține rezultate și a realiza visuri.

În perioada rece a anului, deseori se întâmplă să fim mai afectați de lipsa de motivație pentru că suntem predispuși spre stări de tristețe, depresie chiar, din cauza perioadei mai scurte de lumină naturală iar pentru că temperaturile sunt mai mici avem tendința să petrecem mai mult timp în spații închise.  De aceea, este primordial să găsim acele resurse care ne-ar crește motivația și să putem savura din plin sezonul rece pentru că are și el farmecul său. Iată câteva sugestii pe care le puteți aplica cu ușurință:

Găsiți doza de energie în lucruri simple și notați-le într-o agendă. Fie că este vorba de o cafea savurată în liniște în confortul casei, o carte bună, un podcast motivațional în timp ce gătiți ceva gustos, niște flori proaspete în vază ș.a. Notați tot ceea ce vă aduce o reală satisfacție și ori de câte ori vă copleșește tristețea apelați la o „mică plăcere” care cu siguranță vă va asigura o încărcare bună cu energie.

Petreceți timp de calitate cu cei dragi. Fie că este familia, fie că e gașca de prieteni, găsiți activități interesante prin care ați interacționa mai mult și ați uita o bună vreme de telefoane și rețelele de socializare. O bună idee ar fi jocurile de societate (Atenție! Nu vă luați duși de val pentru că nu ar fi de mirare să vă apuce ora 01 – 02.00 după miezul nopții), filmele de Crăciun, o petrecere în pijamale sau o ceremonie a ceaiului.

Ieșiți afară. Cu orice ocazie. Oferiți-vă voluntar să duceți gunoiul, să ieșiți la cumpărături (de dorit la piață), să plimbați cățelul, să beți o cafea plimbându-vă prin parc. Orice activitate care vă scoate din casă și vă pune în mișcare este binevenită. Echipați-vă corespunzător dacă este mai rece dar nu vă încuiați în birou sau în cameră.

Faceți acte de binefacere/caritate. A oferi ajutor cuiva este una din modalitățile cele mai ergonomice și sigure metode de a vă ridica nivelul de motivație. Satisfacția de a face bine atunci când cineva este în suferință este de neprețuit. Și dacă tot perioada rece ne face mai sensibili de ce să nu folosim această sensibilitate pentru a fi mai buni. O ciorbiță caldă, un pahar cu ceai fierbinte, o plăcintă rumenă ar încălzi nu doar pe cineva care suferă de frig dar și sufletul celui care oferă.

Indiferent ce soluție ați alege, practicați-o din suflet și cu recunoștință iar atunci motivația nu va întârzia să (re)apară.