În ziua de astăzi, Moș Crăciun este bătrânul vesel, cu părul alb și pufos și obrajii roșii, care aduce cadouri copiilor din întreaga lume în noaptea de Ajun. Cu toate acestea, puțini copii vor fi conștienți de originile lui Moș Crăciun și de motivul pentru care acesta le aduce o sanie plină de jucării. Mai mult, se crede că Coca Cola este responsabilă pentru imaginea modernă pe care o avem astăzi despre acel costum de Moș Crăciun roșu aprins.

Așadar, de unde a început totul? Cine este Moș Crăciun și a purtat oare întotdeauna un costum roșu aprins? Haideți să aflăm istoria unui costum de Moș Crăciun și cum s-a schimbat el de-a lungul anilor.

 

Moș Crăciun își are originea în poveștile tradiționale ale Sfântului Nicolae

Moș Crăciun a evoluat din povestea tradițională a Sfântului Nicolae, un călugăr grec care și-a petrecut viața ajutându-i pe cei săraci, vulnerabili și bolnavi. Cine a fost Sfântul Nicolae și ce a făcut?

Unul dintre cele mai faimoase acte de bunătate ale sale a fost atunci când a salvat trei surori de la o viață de sclavie și prostituție, plătind o zestre - plătită de obicei de mire către tatăl miresei în unele religii - tatălui lor pentru a împiedica vânzarea lor, astfel încât acestea să se poată căsători cu bărbați respectuoși.

Sfântul Nicolae este patronul copiilor și este cel mai popular și sărbătorit sfânt din Europa, în special în Olanda.

 

Când a devenit Sfântul Nicolae imaginea Crăciunului?

La sfârșitul secolului al XVIII-lea, familiile olandeze din Manhattan s-au adunat pentru a-l cinsti la aniversarea morții sale - 6 decembrie. L-au poreclit Sinter Klaas, de la traducerea Sfântului Nicolae - Sint Nikolass.

Mai târziu, "Moș Crăciun" a fost adoptat de ziarele din America pentru a face reclamă Crăciunului, iar în anii 1890, Armata Salvării a început să îmbrace șomeri într-un costum de Moș Crăciun - deși, în acel moment, erau îmbrăcați într-un halat verde și cizme - și i-a trimis să strângă donații pe străzile din America.

 

Când a devenit Moș Crăciun omul vesel pe care îl cunoaștem astăzi?

Moș Crăciun, așa cum am ajuns să-l cunoaștem, poate fi atribuit unor generații de povești, poezii și, mai recent, televiziunii.

Prima mențiune a unui bătrânel bine hrănit care călărește pe o sanie trasă de reni se datorează poemului din 1922 "A visit from Saint Nicholas", mai cunoscut sub numele de "T’was the night before Christmas", datorită primului vers.

Poetul, Clement Clarke Moore, se referă la vizita unui "spiriduș bătrân și vesel", călare pe o "sanie în miniatură și opt mici reni", despre care știa că "trebuie să fie Sfântul Nicolae". Descrierea sa a Sfântului Nicolae a contribuit la formarea personajului iconic care astăzi ne aduce câte un set cadou, după cum spune poemul:

”Obrajii lui erau ca trandafirii, iar nasul ca o cireașă!

Gura lui drăgălașă era trasă ca un arc,

Și barba de pe bărbie era albă ca zăpada;

Și ținea strâns între dinți un ciot de pipă,

Și fumul îi înconjura capul ca o coroană de flori;

Avea o față lată și o burtă mică și rotundă.

Care se scutura când râdea, ca un castron plin de jeleu.

Era dolofan și plinuț, un spiriduș foarte vesel..”

 

Poezia continuă prin a menționa cum a alunecat pe coșul de fum, cu o pipă între dinți.

Acel costum de Mos Craciun roșu a fost menționat pentru prima dată în 1881, când Thomas Nast, un caricaturist politic, a ilustrat poemul și i-a dat viață lui Moș Crăciun. Desenul său a inclus toate trăsăturile din descrierea lui Clement-Moore, dar l-a arătat, de asemenea, pe Moș Crăciun într-un costum roșu aprins și purtând un sac negru cu jucării.

În 1931, compania producătoare de băuturi carbogazoase Coca-Cola a introdus un Moș Crăciun roșu în reclama sa din reviste (înainte ca celebrul camion roșu să apară pe ecranele noastre de televiziune) și se crede că aceasta a fost prima apariție a unui Mos Craciun în costum roșu. Cu toate acestea, Haddon Sundblom, se spune că artistul care a creat reclama originală pentru Coca-Cola, ar fi fost inspirat de lucrările lui Clement Clarke Moore și Thomas Nast.