În incinta prizei de apă Oradea, formația de intervenții rapide din cadrul Sistemului de Gospodărire a Apelor Bihor (SGA Bihor) a verificat cele opt motopompe aflate în dotare, pentru a se asigura dacă acestea funcționează corespunzător.

Acțiunea a presupus asamblarea tuturor componentelor, punerea efectivă în funcțiune a motopompelor și verificarea timpului de intervenție.

„În prezent, ABA Crișuri are în dotare trei motopompe de mare capacitate, care pot pompa un volum însemnat de apă și anume: 250 mc/oră, 550 mc/oră și 750 mc/oră. Aceste echipamente sunt extrem de utile, în situația în care ne confruntăm cu inundarea unor suprafețe întinse sau cu revărsări semnificative care pun în pericol incinta apărată. În cazul în care suprafețele inundate sunt mai restrânse, ABA Crișuri poate interveni cu cinci motopompe de capacitate mică, și anume de 96 mc/oră”, anunţă, printr-un comunicat de presă, Ionel Avrigeanu, directorul ABA Crișuri. 

Acțiunile de apărare desfășurate anul trecut de către echipele ABA Crișuri au fost eficiente pentru că s-a intervenit cu motopompe performante și pentru că personalul a fost bine instruit și, astfel, s-a acționat rapid.

„Vara trecută, când râul Barcău amenința localitatea Sălard, motopompele de mare capacitate care au funcționat non-stop, timp de trei zile, au fost extrem de utile în intervențiile echipelor ABA Crișuri salvând, astfel, peste 20 de gospodării de la inundații. Ploile torențiale, înregistrate în anul 2019, au inundat, în miez de noapte, localitățile Lugaș și Urvind. Atunci, echipele ABA Crișuri au venit în sprijinul locuitorilor și au evacuat apa din gospodării cu ajutorul a patru pompe de capacitate mică. Iar când colegii din cadrul ABA Someș-Tisa au avut nevoie de ajutor, echipa ABA Crișuri a acționat cu cele mai performante motopompe, pentru a pune în siguranță localitățile Bistrița și Viișoara”, a mai spus Avrigeanu.

„Verificările au consemnat faptul că toate motopompele sunt în perfectă stare de funcționare și sunt corespunzător întreținute și manipulate de către formația de intervenție”, a menţionat directorul ABA Crişuri.

Potrivit acestuia, toate activitățile desfășurate de instituție se fac cu respectarea măsurilor de prevenire a răspândirii virusului Covid-19.