Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a acuzat, vineri, 16 februarie, că firma Precon blochează execuţia lucrărilor pe lotul Chiribiș - Biharia (28,55 km) din Autostrada Transilvania prin nesemnarea contractului. Ca răspuns constructorul susţine că vina aparţine CNAIR, care tot amână stabilirea datei la care se va semna contractul de proiectare şi execuţie.

„Situația de pe A3, Chiribiș - Biharia, trebuie să se deblocheze. Suntem într-o situație de Kafka. Am cerut documentele celui care a câștigat și el contestă faptul că am cerut documentele. În situația asta suntem. Avem un câștigător, îl știți, s-au cerut documentele de ce la CNAIR, să vină la semnat, ei contestă această chestiune. Ei au câștigat prin instanță că, altfel, vă spun sincer că aș fi anulat, dar mi-au spus colegii că nu prea se poate juridic”, a declarat vineri ministrul Transporturilor.

El a precizat că acest contract a fost câștigat după o luptă în instanță, la Curtea de Apel București.

„Fac aceste lucruri (firme controlate de Beneamin Rus - n.r.) fiindcă spun că în momentul în care ar semna acest contract, ar pierde anumite procese pe care le au deja deschise cu noi în trecut. Am înțeles, eu vreau să fac autostrada, pe mine nu mă interesează ce au semnat Orban pe repede înainte cu Bode aici, înainte de campanie. Pe mine mă interesează să fac această autostradă de la Chiribiș la Biharia. Nu eu, nu Pistol i-a forțat să semneze acel contract (reziliat - n.r.). Dacă le-a promis cineva, ceva, să se ducă la instituții abilitate și să spună, dar nu să blocheze un proiect de tipul acesta. Nu se poate așa ceva. De doi ani și ceva, e șoarecele și pisica. De ce blochezi în acest moment un proiect extrem de important?”, a întrebat pe un ton ridicat ministrul Transporturilor.

 

Replica firmei Precon

Răspunsul firmei Precon a venit luni, 19 februarie, aceasta prezentând o cronologie a procedurii de atribuire a contractului pentru tronsonul 3C2 Biharia-Cgiribiş: „În 8 iunie 2023, CNAIR a declarat câștigătoare oferta depusă de Asocierea Precon Transilvania SRL. În 19 iunie 2023, firma Strabag SRL a formulat contestație împotriva Raportului procedurii 3C2, urmată, în ziua următoare (20 iunie 2023), de o a doua contestaţie, depusă de firma Construcții Erbașu. În 8 august 2023, CNAIR a solicitat prelungirea de către Asocierea Precon a garanției de participare cu valabilitate până în 1 noiembrie 2023. 21 august 2023 este data începând cu care a devenit obligatorie semnarea de către CNAIR SA cu Asocierea Precon a contractului de lucrări, în conformitate cu prevederile legale incidente. În 22 august 2023, Asocierea Precon a transmis CNAIR dovada prelungirii valabilității ofertei și a garanției de participare până în data de 1 noiembrie 2023. În 22 august 2023, CNAIR SA a solicitat Asocierii Precon, comunicarea documentelor în vederea semnării contractului de lucrări. În 31 august 2023, Asocierea Precon a comunicat documentele solicitate de CNAIR, în vederea semnării contractului. În 20 septembrie 2023, Asocierea Precon a solicitat CNAIR comunicarea datei stabilite pentru semnarea contractului. În 12 octombrie 2023, CNAIR a solicitat prelungirea de către Asocierea Precon a garanției de participare cu valabilitate până în 4 ianuarie 2024. În 17 octombrie 2023, Asocierea Precon a transmis CNAIR dovada prelungirii valabilității ofertei și a garanției de participare până în data de 4 ianuarie 2024; În 10 noiembrie 2023, Curtea de Apel București a respins plângerea Strabag, a menținut Decizia CNSC și, implicit, Rezultatul procedurii prin care Asocierea Precon a fost declarată câștigătoare În 29 noiembrie 2023, Asocierea Precon a solicitat CNAIR comunicarea datei stabilite pentru semnarea contractului. În 12 decembrie 2023, CNAIR a solicitat prelungirea de către Asocierea Precon a garanției de participare cu valabilitate până în 4 martie 2024. În 14 decembrie 2023, Asocierea Precon a transmis CNAIR dovada prelungirii valabilității ofertei și a garanției de participare până în data de 4 martie 2024. În 8 ianuarie 2024, Asocierea Precon a depus la CNSC contestație solicitând obligarea CNAIR la semnarea contractului de lucrări 3C2 - Biharia- Chiribiș. În 8 februarie 2024, CNAIR a solicitat prelungirea de către Asocierea Precon a garanției de participare cu valabilitate până în 8 mai 2024. În 13 februarie 2024, Asocierea Precon a transmis CNAIR dovada prelungirii garanției de participare până în 8 mai 2024”.

„Din cronologia prezentată mai sus reiese faptul că Asocierea Precon a dorit și își dorește în continuare semnarea contractului de lucrări 3C2 Biharia- Chiribiș, în acest sens făcând toate demersurile legale necesare, inclusiv solicitând către CNAIR, în două rânduri, așa cum am menționat anterior, respectiv în 22.08.2023 și 29.11.2023, stabilirea datei la care se va semna contractul, fără a primi niciun răspuns din partea CNAIR SA. În acest context, Asocierea Precon s-a aflat în situația de a solicita CNSC emiterea unei decizii privind obligarea CNAIR la semnarea contractului de lucrări. În acest sens, reiterăm dorința noastră de a semna acest contract cât de repede posibil, fiecare zi de întârziere în începerea proiectării și executării acestuia generând pierderi însemnate companiilor implicate în executarea obiectivului”, se menţionează în comunicatul de presă al Precon Transilvania.