În urma viiturilor produse în anul 2019, albia râului Crișul Negru a fost colmatată, iar pe malul drept s-a produs o amplă eroziune de mal. ABA Crişuri a trecut la consolidări.

În amonte de podul Cătanelor, în localitatea Finiș, s-a produs o eroziune de mal, pe o lungime de 40 m, micșorând astfel suprafața terenurilor cu 0,35 ha și afectând consolidarea malului din amonte pe o lungime de 35 m.

Potrivit unui comunicat de presă transmis de către Administraţia Bazinală de Apă (ABA) Crişuri, pentru a preveni înaintarea eroziunilor active de pe râul Crișul Negru, s-a impus realizarea următoarelor lucrări: refacere consolidare mal drept, pe o lungime de 35 m, consolidare mal drept, pe o lungime de 200 m, și reprofilare albie, pe o lungime de 300 m.

„Lucrările au început anul trecut, în luna septembrie, și au avut ca scop stabilizarea în plan a râului Crișul Negru, în dreptul localității Finiș. Pe o lungime de 35 m, s-a refăcut consolidarea de mal existentă, care a fost distrusă în urma viiturii din primăvara anului 2019, iar pe o lungime de 200 m, s-au realizat consolidări dintr-un prism de anrocamente trapezoidal, fundat pe o saltea dublă, umplută cu nisip, lestată cu piatră brută. Reprofilarea albiei minore s-a realizat prin execuția excavațiilor în malul stâng, pentru deschiderea acesteia la o lățime de 30m, respectiv 40 m”, explică Ionel Avrigeanu, director ABA Crișuri.

Potrivit acestuia, prin realizarea consolidării de mal, s-a stopat eroziunea și s-au pus în siguranță terenurile agricol existente precum și drumul de acces. „Lucrările au fost proiectate pentru înlăturarea efectelor calamitățlor naturale produse de inundațiile din perioada aprilie - mai 2019, de pe râul Crișul Negru”, a mai spus Avrigeanu.

„Investiția a fost de 646.000 lei, cu fonduri provenite de la bugetul de stat alocate de Ministerul Apelor și Pădurilor prin HG 441/25.06.2019”, a precizat Anca Mihaciu, purtătorul de cuvînt al ABA Crişuri.