Sâmbătă 31 august, în sala de protocol a Complexului hotelier Olimp Tom din Aleșd, a avut loc lansarea proiectului „Porţi deschise pentru cultură şi tradiţii în Europa”, în prezența reprezentanților celor doi parteneri, orașul Aleșd și autoguvernarea locală a orașului Kaba din Ungaria.

 

Au onorat cu prezența lor evenimentul d-na Szegi Emma, primarul orașului Kaba, senatorul Cornel Popa și deputații Ioan Cupșa și Szabo Odon. Au fost prezenţi, de asemenea, consilieri locali, șefi de instituții, precum și o delegație din orașul Stara Lubovna din Slovacia, înfrățit cu orașul Aleșd, condusă de consilierul orășenesc Peter Hrebik. În cuvântul său, deputatul Szabo Odon, vorbind despre proiect, a făcut o interesantă comparație cu un proiect transfrontalier realizat de orașul Oradea - „Ferestre deschise spre Europa”. Astăzi Orașul Aleșd a depășit Oradea, având deschise porțile spre Europa. Bogdan Pantea, administrator public al orașului Aleșd, a prezentat proiectul, după care a făcut o retrospectivă asupra celorlalte proiecte implementate sau în curs de realizare. Ioan Todoca, primarul orașului Aleșd, a făcut câteva considerații referitoare la cele patru proiecte realizate cu parteneri maghiari. În cuvântul lor, parlamentarii Cornel Popa şi Ioan Cupșa și delegatul slovac Peter Hrebic au apreciat inițiativa celor doi primari, fiind convinși că prin fondurile alocate și prin activitățile organizate în cele două localități se vor lărgi relațiile culturale și nu numai, atât între autoritățile locale, cât mai ales între cetățeni.

Prin intermediul proiectului, cei doi parteneri urmăresc promovarea tradițiilor, obiceiurilor și culturii comunităților din zona de frontieră. Obiectivul principal al proiectului este consolidarea legăturilor dintre cele două orașe în scopul viitoarelor cooperări transfrontaliere. Acțiunile proiectului se vor concretiza în inițiative și evenimente care promovează și mențin diversitatea culturală și tradițiile comune, implicând societatea civilă locală (în cultură, sport, tineret, agrement). Durata de implementare a proiectului este de 12 luni și se derulează în perioada 1 iulie 2019 – 30 iunie 2020. Bugetul total al proiectului este de 76.000 euro, din care orașul Aleșd, lider de proiect, beneficiază de 41. 000 euro, iar 33.055 euro revin orașului Kaba. Din bugetul orașului Aleșd, se prevede: dotarea cu echipamente sportive pentru diferite ramuri sportive, stație de sonorizare, mese de ping pong, table de șah etc.; articole de presă, emisiuni TV, roll-up banner, pliante, documentare foto, materiale promoționale (rucsacuri, șepci, umbrele, plase bumbac etc.); se vor organiza evenimente comune, cultural-artistice și sportive. Primul mare eveniment din această categorie a fost „Festivalul granițelor deschise”, care s-a desfășurat la Aleșd în zilele de 31 august şi 1 septembrie şi a coincis cu „Zilele orașului Aleșd”, ediția a XIX-a. În cadrul acestui proiect au avut loc manifestări sportive pe durata a trei zile la diferite discipline sportive, antrenând toate categoriile sociale, de la tineri la adulți, fete și băieți. Precizăm că în cadrul programului artistic prezentat în cele două zile pe scena amenajată pe stadionul orașului au evoluat atât formații artistice locale, cât și formații reprezentative din orașul Kaba și formații ale slovacilor din Aleșd. Astfel, sâmbătă, 31 august, pe scenă au evoluat: Ansamblul Polisada, Formația instrumentală „Prefix”, Ansamblul slovac „Poleanka”, Formația „Friends”, Party Band, Formația de dansuri din Kaba – Ungaria, Jessie, Mario Fresh, Ioana Ignat, DJ Jonnessey. Duminică, 1 septembrie, au urcat pe scenă Ansamblul „Cetatea Șoimilor”, Ansamblul Crișana, Ansamblul „Datina” din Aleșd, Trupa de dans modern „Metaphoric, Larisa Oneț, Simona Brișcan, Cheers Darling, Sorina Ceugea, Elena Gheorghe. Următoarele evenimente cultural-sportive se vor desfășura în orașul Kaba în cadrul „Festivalului Toamnei”, a Concursului de tir cu arcul și Picnicul lunii mai 2020. Atât oaspeții, cât mai ales locuitorii orașului Aleșd au apreciat diversitatea și calitatea manifestărilor din cele două zile de manifestări.