A fost odată o școală care purta numele „Școala Domnească”. În anul 1968, aceasta a rămas fără casă și era tare supărată. Văzând acest lucru, Dumnezeu, care îi iubește și îi ocrotește întotdeauna pe copii, a îndrumat pașii Școlii Domnești spre clădirea ctitorită de Preasfințitul Episcop Nicolae Popoviciu. Și de atunci, Școala Domnească a devenit veselă și înfloritoare.

 

În an centenar, în ziua de 6 decembrie 2018, Școala Gimnazială „Nicolae Popoviciu” a împlinit 50 de ani de la înființare.

Cu această ocazie, a fost zi de sărbătoare, pentru a cinsti memoria Episcopului Nicolae Popoviciu, pentru toată truda depusă în scopul zidirii și înzestrării acestei școli, pentru ca generațiile următoare să beneficieze de un loc în care să-și desăvârșească educația. Activitatea a debutat la Școala Gimnazială „Nicolae Popoviciu”, prin slujba de pomenire în celui care a pus piatra de temelie a școlii noastre: episcopul Nicolae Popoviciu, oficiată de un sobor de preoți în frunte cu părintele protopop Marian-Vasile Popa. A continuat la Casa de Cultură a Municipiului Beiuș, prin intonarea Imnului de Stat al României.

A luat cuvântul inspectorul școlar general al ISJ Bihor, Alin Florin Novac-Iuhas, fost absolvent, profesor și director al școlii, care a felicitat profesorii pentru activitatea desfășurată și a oferit conducerii școlii o Diplomă Aniversară, la 50 de ani de la înființare, pentru susținerea și promovarea educației în spiritul cunoașterii și al valorilor.

A urmat președintele SLI Bihor, prof. Flaviu Zancu, care a oferit directoarei Școlii Gimnaziale „Nicolae Popoviciu”, prof. Mihaela Nemeș, și directoarei adjuncte, prof. Daniela Rada, câte o Medalie aniversară, pentru întreaga activitate didactică, profesionalism și devotament față de învățământul bihorean.

Au mai luat cuvântul: Radu Rus, consilier pentru învățământ și activități cu tineretul în cadrul Episcopiei Ortodoxe a Oradiei, consilier județean Stela Babău, Florica Liga, președinta Consiliului reprezentativ al părinților din școală, deputatul Gheorghe Dănuț Bogdan, primarul municipiului Beiuș, Petru Mlendea-Căluș.

La evenimentul aniversar au fost prezenți frați români de peste Prut, de la Școala „Doina și Ion Aldea Teodorovici” din Orhei, Republica Moldova. Directoarea instituției, prof. Ana Ceban, a adresat cuvinte de prețuire tuturor celor prezenți, oferind conducerii școlii o Diplomă, mulțumind pentru invitație, colaborare și în semn de distinsă apreciere pentru contribuția, sprijinirea și participarea la activitățile cultural-artistice realizate de către discipolii Școlii Gimnaziale „Nicolae Popoviciu” Beiuș, fiind prima activitate desfășurată împreună. Cu această ocazie, cele două școli au devenit partenere, urmând ca în viitor să desfășoare activități care să promoveze educația în cele două țări din care provin.

Prof. Mihaela Nemeș, directoarea instituției de învățământ bihorene, a punctat importanța acestui eveniment în lumea educațională a Țării Beiușului și a înmânat Diplome de excelență dascălilor pensionari în semn de prețuire pentru activitatea desfășurată. La activitate au participat și invitați din partea ISJ Bihor, inspector. prof. Daniela Sopota, inspector prof. Emil Flore, inspector prof. Claudiu Damian, inspector prof. Radu Hora. A urmat un spectacol cultural-artistic pregătit de către elevii și dascălii școlii, gazdele spectacolului fiind elevele Ioana Cata și Teodora Pordea, din clasa a V-a A.

Un moment foarte aplaudat în desfășurarea spectacolului a fost prezentarea de către elevii din Republica Moldova a unui colaj de cântece și dansuri tradiționale, aceștia purtând cu mândrie costumul popular.

De asemenea, Corul Profesorilor de la Școala Gimnazială „Nicolae Popoviciu” Beiuș a oferit celor prezenți momente inedite, prin interpretarea cântecelor: „Vin, români, la Alba iar”, „Cântec de Unire”, „Colindăm în toată țara”, „La mulți ani!”

La finalul activității, dna director adjunct Daniela Rada a mulțumit celor prezenți pentru onoarea de a fi prezenți la sărbătoare, urându-le tuturor ca Sfintele Sărbători ale Nașterii Domnului să le aducă sănătate, mese îmbelșugate și multe bucurii alături de cei dragi!