Începând cu data de 1 noiembrie 2017, s-a înființat Ansamblul folcloric „Zestrea comunei Brusturi” al Căminului Cultural Brusturi,  ca structură artistică, de cultură, fără personalitate juridică.

Ansamblul folcloric „Zestrea comunei Brusturi” s-a înființat cu scopul de a promova, conserva, transmite și valorifica cultura tradițională și creația populară locală, precum și de a dinamiza activitatea culturală a comunei bihorene.

Sediul ansamblului este în localitatea Brusturi, la nr.190 A, județul Bihor, în clădirea Căminului Cultural Brusturi. Finanțarea activității ansamblului se realizează de la bugetul local al comunei Brusturi - capitolul „Cultură”.

Cursurile de folclor - canto muzică populară, cu copiii și tinerii din comuna Brusturi care fac parte din Ansamblul folcloric „Zestrea comunei” al Căminului Cultural Brusturi, sunt susținute de Aurica Vaida, iar cursurile de dans popular, cu copiii și tinerii din comuna Brusturi care fac parte din Ansamblul „Zestrea comunei Brusturi”, sunt susținute de Ciprian Daniel Dinicu.

În toți acești ani, copiii care fac parte din ansamblu au participat la diferite concursuri, emisiuni televizate și diferite evenimente, atât în țară, cât și peste hotare.

În vara anului 2018, ansamblul a participat la Festivalul internațional de cântece și dansuri „International Dance and Songs Festival Emerald Island 2018”, în insula Thassos - Grecia, în localitățile Potos și Skala Potamia. Câteva dintre țările participante la festival au fost: Bulgaria, Polonia, Republica Moldova, Slovacia, Estonia, România, Grecia, Serbia și Croația. În total, 25 de țări au participat la acest eveniment, printre ansamblurile participante numărându-se și Ansamblul „Zestrea Comunei Brusturi”, care a reprezentat cu mândrie România și zona Bihorului.

Artiștii bihoreni au prezentat în cadrul festivalului cântece și dansuri din zona Bihor - Aleșd, precum și cântece și dansuri maramureșene. Ansamblul din Brusturi a obținut două diplome la acest festival, fiind invitat să participe și la edițiile viitoare organizate de „Folklore Festival Association” din Grecia, conform programărilor viitoare.

„Participarea membrilor Ansamblului folcloric „Zestrea comunei Brusturi” al Căminului Cultural Brusturi la Festivalul internațional de cântece și dansuri „International Dance and Songs Festival - Emerald Island 2018” a constituit o experiență deosebită, o onoare, o deschidere, un mijloc de promovare la nivel național și internațional atât al ansamblului, cât și al comunei Brusturi, un schimb de experiență cu alte ansambluri din alte țări, un mijloc de motivare pentru membrii ansamblului, dar și pentru dezvoltarea acestuia”, au transmis reprezentanții ansamblului.

În anul 2019, Ansamblul folcloric „Zestrea comunei Brusturi” a participat la un concurs în județul Arad, intitulat „Viața Cântecului”, unde grupul vocal a obținut Trofeul festivalului și Premiile I, II și III la interpretare individuală.

De asemenea, copiii, însoțiți de formatoarea - Aurica Vaida -, au participat în județul Cluj la concursul „Fii star în țara ta!”, fiind răsplătiți cu Premiile I și II pentru prestația lor deosebită, premii care au confirmat munca și talentul acestora.

„Ne mândrim cu doamna Aurica Vaida, pentru că este fiică a satului, pentru că duce cântecul și portul populat cu cinste în lume și este alături de acești copii minunați, pe care îi promovează prin cântecele și costumele autentice din zona „Valea Ghepeșului””, au menționat reprezentanții ansamblului.

Pe lângă cântecul popular și cântecelor patriotice și religioase, acești copii minunați se dăruiesc cu fiecare apariție, fiind invitați la diferite concerte religioase. Ei sunt mândria și cinstea comunei Brusturi, fiind singura moștenire rămasă de la strămoși, o moștenire unică ce va dăinui peste ani, prin minunatele costume și cântece autentice care oglindesc locurile din satele comunei Brusturi, fiind nemuritoare.