Celebrul eveniment se organizează în toamna fiecărui an, în al doilea sfărşit de săptămână a lunii octombrie, pe malul Crişului Repede, în localitatea Negreni. Satul este aşezat pe drumul european E60, în apropiere de Ciucea. Târgul se întinde pe o suprafaţă uriaşă, de 8 hectare, şi este numit de cei din zona „Târgul tradiţional de la Fechetău”.

 

Originile Târgului de la Negreni datează încă din Evul Mediu, cu toate că acesta a fost aprobat oficial în anul 1815. Pe vremuri, aici era locul în care ciobanii din Munții Apuseni veneau pentru a se aproviziona cu haine și căciuli groase pentru iarnă, precum și cu alte produse.

Cu ocazia târgului, timp de patru zile, localnicii îşi deschid porţile curţilor şi, ca buni întreprinzători, fac bani frumoși din parcări. Aceștia invită turiștii să își parcheze mașinile în curțile și în grădinile lor, contra cost desigur. Parcarea costa 20 lei per autoturism, dar merită, pentru că sătenii au grijă de autovehiculele parcate.

Comercianții vin și se pregătesc de zor pentru a-și întâmpina clienții cum se cuvine, cu standurile burdușite de produse, mai mult sau mai puțin utile, mai vechi sau mai noi. În acest an, organizatorii şi comercianţii au avut noroc, vremea fiind splendidă, cumpărătorii putându-se plimba printre rânduri să aleagă din produsele expuse. Cei mai mulţi  vizitatori au fost sâmbătă, 7 octombrie, o zi splendidă de toamnă, cu soare şi căldură, excelentă pentru plimbări între standuri.

Pe podul de trecere din beton, construit lângă cel vechi din lemn, de multe ori se avansa foarte greu. Preţurile diferă foarte mult, în funcţie de produs. Sectorul de antichități a fost cel mai animat. Parcă ai fi în mijlocul naturii, pe o potecă, dar pe marginile potecii nu găseşti arbori sau flori, ci parcă tot ce s-a produs în Ardeal sau în România de-a lungul secolelor. Aici găsești tot ce îti poți imagina, dar și ce nu îți poți imagina: fotografii vechi, unelte de tâmplărie, televizoare, mobilier, motociclete, biciclete, triciclete, cărucioare pentru copii, păpuși, bijuterii, clopoţei, aparate foto, magnetofoane, tablouri, oglinzi, mobilier, timbre, animale împăiate etc.

Aici, în zona de antichități, în fața ta se deschide o altă lume, veche, prăfuită, dar care are un farmec aparte. Văzând obiectele ce stau înșirate care pe unde, pe jos, pe mese, pe capota mașinii, e greu să nu îți amintești măcar o clipă de copilărie sau de alte vremuri, demult apuse. Pe ici pe colo, kitch-ul își face simțită și aici prezența, chinezăriile amestecându-se printre obiectele ruginite ale epocii de aur. Mulţi pot găsi chilipiruri, dar şi obiecte de colecţie, unele vechi de sute de ani, care pot costa chiar şi sute sau mii de euro. Printre rândurile de haine şi de pantofi, de multe ori auzi comercianţii care îşi oferă marfa „Toate la 10 lei”, mai încolo, la gecile de fâş, „toate sant la 100 de lei”. Târgul de la Negreni are legătură directă cu lumea satului, cu uneltele din gospodăria ţărănească, cu îmbrăcămintea bunicilor, cu fascinanta istorie a trecutului, care  prin examinarea obiectelor puse la vedere, a albumelor fotografice de familie, a tablourilor şi icoanelor din casa bătrânească, a farfuriilor pictate, a portului popular expus, ne face să mergem înapoi în timp cu zeci de ani.

Desigur, cei mai mulţi dintre vizitatori nu sunt şi cumpărători. Stând de vorbă cu meşterii olari din Vadu Crişului, prezenţăi la eveniment, am aflat că cei mai mulţi se uită doar la produsele ceramice, mai puţini fiind cei care au şi cumpărat câte ceva. Desigur, în târg nu au lipsit nici standurile unde vizitatorul, după ore în şir de plimbare între standuri, s-a putut bucura de mâncăruri tradiţionale româneşti şi ungureşti. Micii, grătarele, pomana porcului, mămăliguţa cu brânză şi sarmalele erau la mare cautare.

Într-adevar, de-a lungul timpului, dintr-un simplu târg, evenimentul a devenit şi o atracţie turistică, care merită vazută!

Ioan HASAS