Vineri, 13 Septembrie, sediul Secției de Pompieri Beiuș a fost mai animat ca de obicei, peste două sute de localnici, majoritatea copii, profitând de Ziua Porților Deschise pentru a vedea, din interior, cum se desfășoară activitatea celor care, cu abnegație, cu altruism și chiar cu eroism, uneori, luptă cu focul și cu stihiile naturii pentru a salva vieți și bunuri.

Evenimentul a fost dedicat aniversării a 171 de ani de la bătălia din Dealul Spirii, unde compania de pompieri condusă de căpitanul Pavel Zăgănescu s-a acoperit de glorie în apărarea idealurilor Revoluției pașoptiste.

Cât privește Secția de Pompieri Beiuș, aceasta are un istoric destul de sinuos. 1940 este anul primei atestări a pompierilor militari beiușeni, atunci când, în urma Dictatului de la Viena, Compania Oradea se muta la Beiuș, unde era stabilit sediul administrativ al ținutului bihorean rămas în afara zonei evacuate. La sfârșitul anului 1940, era înființată Secția de Pompieri Beiuș, încadrată Grupului de Pompieri Timiș, de la 1 aprilie 1943 aceasta funcționând cu un subofițer comandant și 18 militari în termen. La 6 iulie 1945, Secția Beiuș este desființată, efectivele ei fiind însumate Companiei Oradea care devenea unitate de categoria I. Subunitatea de pompieri Beiuș este reînființată la 19 iulie 1951, cu 18 militari în termen comanda unui sergent și având în dotare o autopompă-cisternă. Transformată în companie, la 15 august 1959, unitatea de pompieri de la Beiuș cunoaște o creștere simțitoare a efectivelor și a dotărilor tehnice.

 Secția locală de pompieri militari își încetează activitatea începând cu 1 august 1970, când este mutată la Curtea de Argeș, în locul acesteia fiind înființată o formație civilă de pompieri, cu un efectiv de 31 de membri și dotată cu două autospeciale de intervenție.

După Revoluția din Decembrie, se reia, la Beiuș, activitatea pompierilor militari. În anul 1993, au fost detașate, de la Compania Ștei, un echipaj și o autospecială, în 1994 era reînființată Compania de Pompieri Beiuș, iar la 5 octombrie 1996,  avea loc inaugurarea noului sediu al subunității.

După cum ne-am obișnuit în ultimii ani, manifestările dedicate Zilei Pompierilor au cuprins prezentarea tehnicii de intervenție din dotarea subunității și câteva exerciții demonstrative, acestea stârnind curiozitatea vizitatorilor, mai ales a copiilor.