Grupul public „Raport de Manager. Spitalul Municipal «Episcop Nicolae Popovici»˝ anunța pe Facebook, joi, 3 februarie, că situația de la unitatea medicală menționată se complică, toate paturile destinate pacienților infectați cu Covid-19 fiind ocupate: „În cursul zilei de ieri (miercuri, 2 februarie – n.n.) am atins numărul de 20 de internări (capacitate maximă) Covid 19 pe Secția Boli Infecțioase. Am reactivat astfel cele 10 paturi rezervă din secția Îngrijiri Paliative. Pacienții din secția Paliative s-au relocat în locația Staționar 1, în cadrul secției Interne˝.

În aceste condiții, am solicitat informații suplimentare dr. Carmen-Nicoleta Stoica, medic specialist în boli infecțioase, care a precizat următoarele: „Locurile la nivelul Compartimentului Boli Infecțioase – secția Covid din spitalul beiușean au fost ocupate în cursul zilei de ieri. Drept urmare, ne-am extins într-o altă secție, cea de Îngrijiri paliative, cu un număr de zece paturi. În acest moment, mai avem disponibile trei locuri˝.

Interlocutoarea noastră a mai precizat că din cei 25 de pacienți Covid internați joi, 3 februarie, șapte erau vaccinați cu două sau chiar trei doze, iar restul de 18, adică 72 la sută, nu s-au vaccinat. Cât privește starea acestora, 80 la sută dintre pacienți au forme ușoare, cu afectare minim pulmonară însă cu comorbidități, iar restul prezintă forme severe, cu insuficiență respiratorie acută, implicit cu necesar de oxigen.

Dr. Carmen-Nicoleta Stoica ne-a oferit detalii și despre Centrul de evaluare Covid-19 care este deschis în cadrul Secției Boli Infecțioase de la Staționarul 2 și are un program de lucru zilnic între orele 8 și 15: „Admiterea în centru se face în baza unui test rapid antigen sau a unuia RT-PCR SARS-CoV-2 declarat în Sistemul Corona Forms. Pacienții beneficiază de consult de specialitate, un set minim de analize, un EKG, investigație radiologică și medicație specifică antivirală.

Centrul de evaluare se află în Staționarul 2 al Spitalului Municipal Beiuș, avem un număr zilnic de 15 foi de zi, în baza cărora putem prelua cazuri prin programare.

Patologia pediatrică în Covid-19 este un punct foarte sensibil. În acest moment, la nivelul Centrului de evaluare Beiuș nu consultăm copii, aceștia fiind redirecționați către centrele de evaluare din Spitalul Clinic Municipal «Dr. Gavril Curteanu» Oradea, iar pacienții pediatrici care au fost văzuți în Compartimentul de Primiri Urgențe ca fiind Covid pozitivi fie au refuzat internarea, fie au fost redirecționați către Oradea˝.

Cât privește programarea la Centrul de evaluare, aceasta poate fi făcută de medicul de familie sau chiar de pacienți la numărul de telefon 0731.307.917.

În cazul creșterii numărului bolnavilor Covid care vor avea nevoie de internare, 12 dintre cele 34 de paturi din Zona-tampon vor fi alocate acestora.