În cadrul ultimei ședințe a Consiliului Local Beiuș, cea din 30 iulie, a fost aprobată Hotărârea nr.146 „privind aprobarea ajustării prețurilor pentru activitatea de producere a energiei termice obținute în centrale termice pe bază de apă geotermală și aprobarea ajustării tarifelor serviciilor de distribuție și furnizare a energiei termice în municipiul Beiuș, practicate de către SC Transgex SA Oradea”.

Astfel, în urma solicitării furnizorului menționat, noile tarife după care beiușenii vor achita, începând cu 1 august, energia termică, sunt următoarele: „85,96 lei/Gcal (73,91 lei/MWh) exclusiv TVA, pentru activitatea de producere a energiei termice obținute în centrale termice pe bază de ape geotermale; tariful de 95,03 lei/Gcal (81,71 lei/MWh), exclusiv TVA, pentru serviciile de distribuție și furnizare a energiei termice; prețul local de 180,99 lei/Gcal (155,62/MWh), exclusiv TVA, pentru activitatea de produce și serviciile de distribuție și furnizare a energiei termice obținute din apă geotermală în Municipiul Beiuș”.

Decizia a fost luată cu 9 voturi „pentru”, 5 abțineri și 1 „împotrivă”, consilierii locali ținând cont de materialele anexate proiectului de hotărâre: Avizul Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei nr. 06/20.03.2024, Adresa SC Transgex SA Oradea nr. 5848 din 03.07.2024, documentația de fundamentare a valorii prețului și Hotărârea Consiliului Local nr. 45 din 04.03.2022 „privind aprobarea modifcării prețurilor pentru activitatea de producere și transport al energiei termice pe bază de apă geotermală în centrale termice geotermale și tarifele serviciilor de distribuție și furnizare a energiei termice în municipiul Beiuș, practicate de către SC Trangex SA Oradea”, document prin care a fost realizată ultima ajustare a tarifelor Transgex.

Cu ocazia ședinței Consiliului Local Beiuș din 30 iulie, primarul Gabriel Popa a făcut câteva precizări referitoare la modul în care pot fi modificate tarifele la energia termică:

„Este o reglementare a Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei. Prețul este stabilit de această autoritate, la solicitarea Transgex. Ei sunt obligați, periodic, ca toți furnizorii din țară, din cauza actualizării prețurilor și a inflației, să ajusteze tarifele”.

Cât privește investițiile pe care Transgex își propune să le facă la Beiuș, primarul Gabriel Popa a amintit că: „este un proiect depus de anul trecut, din iarnă; nu știm dacă va fi câștigat și dacă, astfel, vor fi făcute acele automatizări și modernizări de care este nevoie. Ce ține de Primărie, prin finanțarea aceea împreună cu Islanda, va fi elaborat un document, un studiu de fezabilitate, care va oferi niște soluții de optimizare a sistemului centralizat. Studiul obținut va putea fi depus pe fonduri europene”.

În fine, viceprimarul Dragoș Balog a explicat de ce, deși au primit avizul ANRE încă din martie, cei de la Transgex au solicitat majorarea tarifelor abia în iulie:

„Motivul a fost că au dat drumul și la extinderile de rețele din bugetul lor și atunci au zis că nu cresc tarifele fără să facă investiții, deci, au venit și cu investițiile la pachet cu solicitarea și cu avizul ANRE”.