În mod tradițional, de Înălțarea Domnului, românii prăznuiesc și Ziua Eroilor. La Beiuș, manifestarea dedicată acestei importante sărbători a început la ora 12.00, când au fost trase clopotele bisericilor din urbe în memoria celor care au dat jertfa supremă, pe câmpurile de bătălie, pentru gloria eternă a nebiruitului nostru Tricolor.

Apoi, la monumentul din Cimitirul Eroilor, clerici aparținând cultelor ortodox și greco-catolic au oficiat două slujbe de pomenire a tuturor ostașilor căzuți pentru apărarea patriei și a valorilor care stau la temelia statului național unitar român. La eveniment au participat primarul Petru Mlendea-Căluș, unii dintre consilierii locali, cadre militare active, în rezervă și retragere, reprezentanți ai poliției, pompierilor, membri ai filialei bihorene a Asociației Naționale Cultul Eroilor „Regina Maria”, elevi și profesori de la unitățile de învățământ beiușene. Familia ultimului din lungul șir al eroilor beiușeni, sublocotenentul post-mortem Mihail-Anton Samuilă, căzut, în 2003, în Afganistan, a fost reprezentată de soția Speranța și sora Larisa.

Ceremonia comemorativă a continuat cu alocuțiunea primarului Petru Mlendea-Căluș, care a subliniat importanța cultului eroilor și datoria veșnică a urmașilor de a-i cinsti pe ostașii căzuți pentru independența și integritatea teritorială a statului nostru, după care au fost depuse coroane de flori pe mormintele eroilor ce dorm somnul de veci sub glia Beiușului românesc.