Ziua de 9 Mai are o triplă semnificație istorică pentru români, aceasta marcând Independența de Stat a României, victoria Aliaților împotriva Germaniei hitleriste și Ziua Europei.

Miercuri, 9 Mai, pe platoul din fața Monumentului Vânătorului de Munte, s-a desfășurat festivitatea aniversară prin care toate generațiile de beiușeni, de la venerabilii veterani de război, până la elevii școlilor urbei, au adus un omagiu Eroilor Neamului.

După intonarea Imnului de Stat, în fața unei numeroase asistențe, din rândurile căreia au făcut parte reprezentanții administrației locale și județene, cei ai unității militare, poliției, jandarmeriei și pompierilor, precum și cadre militare în rezervă și retragere, reprezentanții cultelor ortodox și greco-catolic au oficiat, pe rând, câte un tedeum în memoria înaintașilor care au dat jertfa supremă pe altarul independenței și integrității teritoriale ale statului național român.

Primarul Petru Mlendea-Căluș și colonelul în rezervă Ioan Ojică au vorbit apoi despre tripla însemnătate a Zilei de 9 Mai.

În cea de-a doua parte a manifestărilor dedicate aniversării Zilei de 9 Mai, Corala „Beiusensis” și Detașamentul de Elevi Voluntari din Oradea au oferit un scurt moment cultural-artistic, acesta fiind urmat de ceremonia depunerii de coroane și jerbe de flori la Monumentul Vânătorului de Munte. La final, participanții la eveniment s-au deplasat în zona Parcului Central, acolo unde au aplaudat defilarea Gărzii de Onoare.