Semnalată încă din luna aprilie, de consilierii locali Dan Ispas, Dan Roman și Cosmin Szigeti și confirmată atunci de primarul Petru Mlendea-Căluș și de consiliera Monica Teaha, problema depunerilor de calciu, care afectează instalațiile de încălzire și apă caldă, mașinile de spălat și alte aparate de uz casnic, a revenit în atenția Consiliului Local al Municipiului Beiuș cu ocazia ultimei ședințe, cea din luna noiembrie.

 

Consilierul local Dan Ispas i-a reproșat primarului Mlendea-Căluș că promisa remediere a situației nu s-a produs și că beiușenilor le este furnizată aceeași apă, care le pune în pericol instalațiile de încălzire, mașinile de spălat și celelalte aparate de uz casnic.

În replică, primarul Petru Mlendea-Căluș a precizat că problema este încă în atenția celor de la Compania de Apă, pe de altă parte edilul exprimându-și scepticismul față de gravitatea depunerilor de calciu, acesta declarând că folosește apa geotermală din 2010 și nu a trebuit să curețe, încă, schimbătorul de căldură.

Nicolae Fofiu a enumerat câteva soluții la problema depunerilor de calciu provocate prin încălzirea apei furnizate de Compania de Apă din aducțiunea de la Izvorul Feredeu: dedurizarea parțială, osmoza inversă, ambele scumpe și amestecarea apei de izvor cu cea din Crișul Negru, practic, revenirea la situația dinaintea realizării aducțiunii menționate. Totodată, consilierul local Nicolae Fofiu, le-a recomandat beiușenilor să-și asume această neplăcută și păguboasă situație, în numele calității apei de băut!

Din păcate, avertizarea consilierului Dan Ispas este confirmată și de reprezentanții asociațiilor de proprietari, Marin Alecu, președintele celei din cartierul Aurel Vlaicu, declarând că, de când au introdus în instalații apa de la Feredeu, schimbătoarele de căldură trebuie curățate la fiecare două-trei săptămâni, ceea ce le grăbește uzura, mai ales a garniturilor. Marin Alecu a mai spus că depuneri au fost depistate și pe conductele instalațiilor de încălzire și apă caldă menajeră.

Chiar dacă nu toți factorii responsabili sunt convinși de gravitatea problemei depunerilor de calciu provocate de folosirea, prin încălzire, a apei furnizate de Compania de Apă, aceasta există și, mai mult, îi poate afecta pe toți deținătorii de mașini de spălat, aparate de uz casnic care funcționează cu apă caldă și, mai ales, pe toți beiușenii care au sisteme de încălzire centrală, fie bazate pe apă geotermală, fie pe diverse tipuri de combustibil – lemn, lichid sau gaz, fie pe curent electric, asta pentru că lichidul cu care sunt umplute instalațiile provine din aceeași sursă: Compania de Apă!