După ce, recent, Primăria municipiului Beiuș anunța începerea lucrărilor de modernizare la Grădinița cu program prelungit nr. 1, a venit rândul Liceului Vocațional Pedagogic „Nicolae Bolcaș” să intre într-un amplu proces de modernizare, câteva dintre corpurile de clădire din componența acestei instituții de învățământ urmând să fie reabilitate.

Informația a apărut zilele trecute pe pagina oficială de Facebook a Primăriei municipiului Beiuș: „Semnarea contractului pentru execuția lucrărilor de reabilitare energetică a corpurilor de clădiri, C3 și C6, ale Liceului Vocațional Pedagogic Nicolae Bolcaș a avut loc joi, 15 februarie 2024.

Investiția este finanțată prin Planul Național de Redresare și Reziliență, Componenta 5 - Valul renovării, Axa 2 - Schema de granturi pentru eficiență energetică și reziliență în clădiri publice, Operațiunea B: Renovarea energetică moderată sau aprofundată a clădirilor publice în cadrul PNRR”.

Lucrările nu vizează doar modernizarea și ajustări estetice, deși va exista și un asemenea efect, ci este urmărită eficientizarea energetică a clădirilor menționate: „Obiectivul principal al investiției este creșterea eficienței din punct de vedere energetic, prin diminuarea consumului anual de energie și îmbunătățirea calității mediului prin reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră. Atingerea acestor obiective presupune reabilitarea anvelopei construcțiilor, înlocuirea instalațiilor termice, sanitare și de iluminat, montarea de surse alternative de producere a energiei electrice pentru consumul propriu prin montarea de panouri fotovoltaice.

Clădirile care fac obiectul contractului sunt: Corp clădire C3 - regim de înălțime P+1E, Scd=567 mp; Corp clădire C6 - regim de înălțime P+1E, Scd=244 mp”.

Estimarea edililor beiușeni este că lucrările vor începe în luna martie a acestui an și vor fi terminate după douăsprezece luni, fără a fi afectat procesul educațional derulat în școală: „Proiectul va fi realizat de asocierea de firme SC A&V SPEED CONSTRUCT SRL - lider și SC SPEED TRANS ALPIN SRL. Valoarea contractului este de 1.755.469,04 lei, fără TVA, iar durata de execuție, de 12 de luni de la emiterea ordinului de începere lucrări, preconizat a fi eliberat în prima parte a lunii martie, după o atentă planificare a lucrărilor corelată cu activitatea școlară a unității de învățământ”.