Începând de joi, 22 octombrie, Beiușul are o nouă conducere administrativă, în urma ședinței de validare a mandatelor primarului și consilierilor locali aleși cu ocazia scrutinului din 27 septembrie.

La ședința prezidată de Ioan Ojică, decanul de vârstă al Consiliului Local, au participat consilierul județean Janos Kiss, fostul primar Petru Mlendea-Căluș și prefectul Dumitru Țiplea, acesta din urmă declarând că prezența sa la Beiuș este o recunoaștere a rolului de pol zonal pe care urbea de pe Crișul Negru îl deține în partea de sud-est a județului Bihor. Steliana-Alina Scrofan, secretar general al Municipiului Beiuș, a dat citire numelor consilierilor locali cărora instanța le-a validat mandatele, aceștia fiind: Dragoș-Gheorghe Balog, Dorina Popa, Cristian-Mihai Boldi, Nicoleta-Gabriela Kovacs, Silviu-Cristian Bugle, Adrian-Ioan Popa, Ioan Ojică, Monica-Cristina Ștefănică – din partea Partidului Național Liberal, pesediștii Stela Babău, Dorin-Adrian Boc, Sandra-Laura-Viorela Gavra și Sergiu-Nicolae Iftimovici, Sorin-Mihai Briscan și Ioan-Răzvan Șuteu – reprezentanții Alianței USR PLUS și independentul Alexandru-Silviu Degău. Pe lângă mandatul lui Gabriel-Cătălin Popa, ales și primar, instanța l-a invalidat și pe cel al independentului Călin-Paul Maior, ca urmare a renunțării acestuia la calitatea de consilier local. Nici mandatul liberalei Mirela Dreana nu a fost validat, instanța admițând excepția prematurității cererii de validare a mandatelor consilierilor locali supleanți, invocată din oficiu și a respingând, ca prematur formulată, cererea de validare a mandatului de consilier local supleant a acesteia. După depunerea jurământului de către cei cincisprezece consilieri locali validați și constituirea noului Consiliu Local, a urmat momentul validării mandatului primarului Gabriel-Cătălin Popa. După depunerea jurământului, noul edil a ținut să le mulțumească beiușenilor pentru încrederea acordată și a declarat că, printr-o strânsă colaborare cu Consiliul Local, intenționează să deruleze proiecte care să genereze dezvoltare durabilă.

Într-o primă declaraţie pentru CRIŞANA în calitate de primar al Beiușului, acordată imediat după terminarea ședinței constitutive a Consiliului Local, Gabriel Popa a enumerat prioritățile sale pentru dezvoltarea urbei: modernizarea și adaptarea la actualul context epidemiologic a sistemelor sanitar și educațional, continuarea demersurilor pentru primirea statutului de stațiune turistică de interes local, implementarea colectării selective a deșeurilor, realizarea drumului de centură și înființarea unui parc industrial, pentru ultimele două proiecte beneficiind și de sprijinul Consiliului Județean. Cât privește noul viceprimar al Beiușului, edilul Gabriel Popa nu a ezitat să anunțe că Dragoș Balog, coleg de partid, va ocupa această funcție. În condițiile în care liberalii dețin mai mult de jumătate din numărul de mandate din Consiliul Local, alegerea lui Dragoș Balog ca viceprimar este doar o chestiune de timp.