18 Mai este Ziua Internațională a Muzeelor, motiv pentru care profesorul Cristian-Remus Țoța, custodele Muzeului Municipal Beiuș, ne-a prezentat oferta așezământului cultural menționat. Cei care vor trece pragul Muzeului Municipal Beiuș, în aceste zile, pot vizita expozițiile permanente de etnografie și istorie, precum și pe cea temporară, ce cuprinde creații ale artiștilor plastici locali interbelici Niculiță Papp și Ioan Bușiția.

Desigur, activitatea Muzeului Municipal Beiuș nu se rezumă la organizarea și găzduirea de expoziții, muzeograful Cristian-Remus Țoța precizând că este în desfășurare un proiect cu specific interactiv organizat sub forma unei șezători-atelier de cusut și studiu. Scopurile proiectului menționat sunt, după cum sublinia interlocutorul nostru, ˝păstrarea și revitalizarea artei textile inspirate de costumul tradițional, prin valorificarea resurselor muzeale specifice zonei˝. În cadrul atelierului de cusut, câțiva meșteri populari confecționează costume populare după modele vechi, tradiționale, specifice Depresiunii Beiușului.

Cât privește vacanța de vară, și aceasta va fi una atractivă la Muzeul Municipal: custodele Cristian-Remus Țoța intenționează să organizeze noi expoziții personale care să aducă în fața publicului beiușean creațiile unor plasticieni locali recunoscuți la nivel național și chiar internațional, printre care, desigur, pictorița Stela Vesa, unul dintre numele consacrate ale artei plastice românești contemporane.

Pentru a veni în sprijinul celor care vor să viziteze muzeul beiușean, i-am cerut interlocutorului nostru și informații ce țin de programul instituției. Prof. Cristian-Remus Țoța a precizat că Muzeul Municipal Beiuș este deschis publicului de miercurea până vinerea între orele 9 și 15, iar sâmbăta și duminica, de la 10 la 15. Cât privește tarifele practicate, acestea sunt modice: 2 lei pentru elevi, studenți sau pensionari și 4 lei pentru ceilalți vizitatori.