Vineri, 30 august, la Colegiul Național „Samuil Vulcan” din Beiuș, componenții promoției 1989 s-au reașezat în băncile venerabilei școli, aniversând trei decenii de la absolvire! Încărcați de emoțiile revederii. foștii vulcaniști au depănat amintiri și au schimbat vești despre cele pe care le-au trăit de la precedenta întâlnire.

Cu ocazia reunirii de la Beiuș, au răspuns „prezent” la strigarea catalogului 36 dintre membrii promoției ’89, aceștia făcând parte din fostele clase a XII-a A – profil Matematică-Fizică și a XII-a B – Electromecanică.

Dintre dascălii ultimei generații antedecembriste de vulcaniști, au răspuns invitației de a participa la întâlnirea de treizeci de ani de la absolvire profesorii Ioan Dărăbăneanu, Georgina Nenciulescu, Ioan Ille, Teodor Rif și Ilie Rus. Aceștia au mărturisit că promoția ’89 a fost una de excepție, după cum o arată și evoluția profesională a componenților săi.

Reuniunea promoției ’89 a început cu slujba de pomenire a profesorilor care au trecut în eternitate, după care directoarea Mihaela Ilieș a transmis salutul actualului corp didactic al Colegiului Național „Samuil Vulcan” Beiuș. 

La ora de dirigenție, după strigarea catalogului, componenții promoției 1989 au rememorat întâmplări din viața de liceeni și au urmărit cu interes alocuțiunile rostite de foștii lor dascăli, astăzi pensionari.

Înființat în anul de grație 1828, de episcopul patriot Samuil Vulcan, colegiul de la Beiuș este cea dintâi școală medie românească de la Brazda de Vest, iar renumele i-a fost consolidat, de-a lungul existenței sale multiseculare, de generații întregi de intelectuali, specialiști sau artiști care au contribuit la patrimoniul științific și cultural național și chiar universal. Printre elevii vulcaniști iluștri, se numără poeții Mihai Eminescu și Alexandru Andrițoiu, precum și nu mai puțin de doisprezece academicieni, trei dintre aceștia Mircea Flonta, Dragoș Lazăr și Marius Sala – fiind colegi de clasă, caz unic în analele celui mai înalt for cultural și științific național, Academia Română!