Ca în fiecare toamnă, Muzeul Municipal Beiuș găzduiește Salonul de toamnă, expoziție dedicată artiștilor plastici din oraș și împrejurimi.

Începând de marți, 7 noiembrie, pe simezele Muzeului Municipal, pot fi admirate câteva zeci de lucrări aparținând pictorilor Stela Vesa, Liana Corb, Horea Sălăgean, Alexandru Sabău, Andrei Mezei, Tudor Frâncu, Angela Szabo, Elena Bissinger, Cristina Dereș, Ștefania Fofiu, Daniela Halasz, Victor Hotean, Marius Boc, Sorina Iagăr și Erik Erdei, cărora li s-au alăturat sculptorii Cristian Ciubotaru, Cătălin Iagăr și Daniel Dan.

În deschiderea Salonului de toamnă beiușean, viceprimarul Dragoș Balog i-a decernat Stelei Vesa placheta aferentă titlului de Cetățean de Onoare al Municipiului Beiuș, titlu decernat renumitei pictorițe în cadrul ședinței Consiliului Local din 25 septembrie:

„Vreau să-i felicit pe toți expozanții, să vă felicit pe dumneavoastră, domnule Cristian Țoța, pentru tot ceea ce faceți de când sunteți la conducerea acestui muzeu, dar, azi, în primul rând, din perspectiva Primăriei municipiului Beiuș, o felicit pe doamna Stela Vesa cu ocazia înmânării plachetei de Cetățean de onoare al municipiului Beiuș, mai ales că este și mătușa mea, motiv pentru care nu puteam rata momentul de a fi eu cel care să reprezinte administrația locală la acest fericit eveniment”.

Cu sute de expoziții personale sau de grup organizate atât în țară, cât și în străinătate, Stela Vesa se numără printre creatorii de prim rang ai artei plastice românești, bucurându-se, totodată, de un larg prestigiu internațional. Cu toate acestea, decizia edililor beiușeni, care este încă o recunoaștere a valorii operei sale, a emoționat-o pe Stela Vesa:

„Vă mulțumesc foarte mult! Pentru mine, este o onoare, mai ales că sunt aici artiști mult mai tineri decât mine și pe mulți dintre ei i-am călăuzit pentru a ajunge la anumite rezultate și mă bucur că pot să spun că am și această calitate de a forma artiști în drumul lor spre mai bine! Le doresc să ajungă la vârsta mea și să lucreze în continuare, spre satisfacția lor și a întregii urbe!”

Referindu-se la conținutul și valoarea operelor de artă expuse în cadrul Salonului de toamnă beiușean, muzeograful Cristian-Remus Țoța preciza următoarele:

„Cei care expun au o varietate de tipologii în ceea ce privește arta figurativă. Fără a face critică și fără a vorbi despre stil, tot ceea ce avem aici este plăcut vederii și cred că fiecare dintre noi merge cu un gând de mulțumire  de la acest vernisaj, de la această expoziție, pentru că, sunt sigur, fiecare a găsit ceva care să-i placă la ediția 2023 a Salonului de toamnă”.

Totodată, viceprimarul Dragoș Balog a anunțat că două așezăminte culturale importante ale orașului – Muzeul Municipal și Casina Română – fac obiectul unor proiecte de renovare și modernizare inițiate de primăria municipiului Beiuș.

Cât privește durata expoziției, profesorul Cristian-Remus Țoța i-a asigurat pe toți cei care vor să admire lucrările expuse în cadrul Salonului de toamnă că o pot face până pe la finele anului.