Luna trecută a avut loc concursul pentru postul de muzeograf, devenit vacant, din cadrul Muzeului Municipal Beiuș. Câștigătorul acestuia este profesorul Cristian-Remus Țoța.

Născut în 1977, acesta este absolvent, din anul 2000, al Facultății de Teologie Ortodoxă din cadrul Universității Oradea și tot aici, dar la Facultatea de Istorie, în 2012, și-a definitivat studiile masterale. Din anul 2001, Cristian-Remus Țoța este profesor de religie și istorie la Colegiul Național „Samuil Vulcan”.

Într-un interviu acordat zilele trecute, profesorul Cristian-Remus Țoța ne-a prezentat proiectele pentru perioada imediat următoare, precum și cele pe termen lung, pe care intenționează să le deruleze la Muzeul Municipal Beiuș. Din prima categorie fac parte expozițiile temporare și la cerere, precum și organizarea saloanelor de primăvară și de toamnă ale artiștilor plastici locali. Printre proiectele de anvergură pe care le are în vedere noul custode al muzeului din Beiuș se află: reabilitarea clădirii acestuia și asigurarea unui climat propice pentru exponate, reorganizarea tematică a muzeului, ținând cont de specificul zonei, o expunere tematică, pe meșteșuguri tradiționale, precum și expunerea într-o manieră modernă a colecțiilor.     

Menținând legătura cu mediul școlar, Cristian-Remus Țoța își propune să-i implice pe elevi în organizarea de șezători și în punerea în scenă a unor obiceiuri și tradiții locale. Pe de altă parte, interlocutorul nostru dorește să îmbogățească zestrea de exponate a muzeului prin achiziționarea acelor piese tradiționale valoroase care încă mai pot fi găsite prin satele Depresiunii Beiușului. Muzeul Municipal Beiuș este deschis pentru vizitatori de marțea până vinerea, între orele 9.00 și 14.00, iar sâmbăta și duminica, de la 10.00 la 14.00.