Ziua de 6 Decembrie a fost marcată, la Beiuș, de festivitatea dedicată aniversării unei jumătăți de secol de activitate a Școlii Gimnaziale „Nicolae Popoviciu”, la eveniment participând foști și actuali profesori și elevi ai prestigioasei instituții de învățământ menționate, precum și numeroși invitați de onoare.

Nicolae Popoviciu, episcopul ortodox al Oradiei între 1936 și 1950, om de aleasă cultură și iubitor de neam și de școală, începe, în anul 1938, ridicarea unui internat ortodox de fete la Beiuș. În toamna anului 1939, clădirea este terminată și dotată cu toate cele de trebuință, internatul ortodox de fete funcționând aici până în anul 1949, când, urmare a instaurării comunismului și a reformei școlare din anul 1948, Internatul Ortodox de Fete este transformat în școală sanitară. Noua instituție de învățământ a funcționat până în 1952, an în care imobilul primește o nouă destinație, fiind utilizat drept casă de copii, prin mutarea celei din Marghita la Beiuș. Activitatea Casei de Copii a încetat, în acest spațiu, în anul 1962, când localul a fost pus la dispoziția Sfatului Popular al Raionului Beiuș.

În martie 1968, când, prin definitivarea aplicării legii administrativ-teritoriale a României din 1967, Sfatul Popular al Raionului Beiuș a fost desființat, localul este pus la dispoziția Școlii Generale Beiuș, care își deschide porțile la 1 septembrie 1968.

A devenit o tradiție ca de 6 Decembrie, de praznicul Sfântului Nicolae, să fie sărbătorită Ziua Școlii Generale „Nicolae Popoviciu” din Beiuș. Anul acesta, festivitatea jubiliară a început un Tedeum, săvârșit la bustul ctitorului școlii, episcopul Nicolae Popoviciu, de un sobor de preoți ortodocși, în frunte cu părintele Marian-Vasile Popa, protopopul Beiușului, Seghiștei și Șteiului. Apoi, participanții la eveniment s-au deplasat la Casa de Cultură Municipală, unde a avut loc spectacolul aniversar. După intonarea Imnului Național, au ținut alocuțiuni Alin-Florin Novac-Iuhas - inspector școlar general al județului Bihor, Radu Rus - consilier pentru învățământ și activități cu tineretul în cadrul Episcopiei Ortodoxe a Oradiei, Flaviu Zancu - președintele Sindicatului Liber din Învățământ Bihor, Stela Babău - consilier județean, deputatul Gheorghe Bogdan, Florica Liga - președinta Consiliului Reprezentativ al Părinților din cadrul școlii, primarul Petru Mlendea-Căluș, Ana Ceban - managerul Gimnaziului „Doina și Ion Aldea-Teodorovici” din orașul basarabean Orhei și Mihaela Nemeș, directoarea instituției de învățământ sărbătorite.

Două au fost momentele emoționante ale acestei părți a programului jubiliar: acordarea de diplome aniversare foștilor profesori ai școlii și schimbul de daruri dintre directoarele celor două gimnazii românești înfrățite, „Nicolae Popoviciu” din Beiuș și „Doina și Ion Aldea-Teodorovici” din Orhei.

Finalul a aparținut elevilor școlii, aceștia încântând asistența cu poeziile recitate și prin reușita interpretare a unor cântece patriotice și colinde tradiționale românești.