Pe ordinea de zi a ultimei ședințe ordinare a Consiliului Local Beiuș, cea din 30 iunie, s-a aflat și proiectul de hotărâre privind „aprobarea ajustării la inflație a prețului și tarifului practicate de SC Compania de Apă Oradea SA pentru serviciul public de alimentare cu apă, canalizare-epurare și canal pluvial în municipiul Beiuș”, noile tarife fiind aplicate începând cu 1 iulie.

Solicitarea de indexare a prețurilor și tarifelor menționate a venit chiar din partea furnizorului, Compania de Apă Oradea, iar motivele acestei majorări le-a explicat primarul Petru Mlendea-Căluș: „APAREGIO are un împrumut prin Banca Europeană de Reconstrucție și Dezvoltare. Ca urmare, în contractul de delegare a gestiunii a fost menționat că toate unitățile componente din APAREGIO trebuie să indexeze prețurile, de două ori pe an, cu rata inflației. Rata inflației transmisă de Institutul Național de Statistică e 2,22 și, ca atare, la apa potabilă, fără TVA, prețul se va majora de la 3,44 la 3,52, la apă uzată, de la 2,08 la 2,13 și la cea pluvială, de la 0,45 la 0,46. E, practic, o formalitate, prin contractul de delegare ne-am angajat să aprobăm, de două ori pe an, ajustarea cu rata inflației a tarifelor de la APAREGIO.”

În urma aprobării proiectului de hotărâre, prețurile – incluzând TVA – pe care, din iulie, le vor plăti beiușenii pentru serviciile Companiei de Apă sunt următoarele: 3,84 lei pe metrul cub de apă potabilă, 2,32 lei pentru aceeași cantitate de ape uzate menajere (canalizare menajeră) și 0,50 lei/mc de ape pluviale.